İran'dan 'kapat' teklifine sert cevap

İran bunu kabul ederse altın ithalatına getirilen yaptırımlar hafifleyecek.

İran'dan 'kapat' teklifine sert cevap

ABD ve müttefiklerinin altın ve diğer kıymetli madenlerin ticaretine ilişkin yaptırımların yumuşatılması karşılığında uranyum zenginleştirme tesisi Fordow’un kapatılmasını isteyeceklerine dair haberler İran’da günün konusu oldu. 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest böyle bir teklifin kabul edilemez olduğunu söyledi. Mehr haber ajansının haberine göre Mihmanperest; "'Fordow’u kapatın, uranyum zenginleştirmeyi durdurun, biz de sizin altın işlemleri yapmanıza izin verelim diyorlar. Altın ticareti karşılığında bir ulusun haklarını elinden almak istiyorlar" dedi. Mihmanperest; nükleer çalışmalarla ilgili müzakerelerde İran'ın egemenlik haklarının dikkate alınması gerektiğini söyledi.

İran Parlamentosu Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi ise Fordow’un asla kapatılmayacağını ve kapatma önerilerinin Siyonist rejime yardım etme amaçlı olduğunu söylerken; "Biz haklarımızın tanındığı mantıklı bir yaklaşım içeren müzakerelere hazırız. Tabii ki atılacak adımların eşzamanlı ve eşit ağırlıkta olması kaydıyla" dedi.

Fordow nükleer tesisi, kuzeydeki kutsal Kum kentinin 20 km dışında 60-90 metre derinlikte kayalıkların altında bulunuyor. İran bu tesisin inşasına 2006-2007 yılları arasında başladı, dünya ise varlığından 2009'da haberdar oldu.
<< Önceki Haber İran'dan 'kapat' teklifine sert cevap Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER