İspanya yolsuzluk davasında Prenses Cristina'yla ilgili yargılama kararı

İspanya’da Palma de Mallorca Mahkemesi Hâkimi Jose Castro, Kral VI. Felipe’nin ablası Prenses Cristina’nın daha önce ifade verdiği karapara aklama davasından yargılanmasına karar verdi.

İspanya yolsuzluk davasında Prenses Cristina'yla ilgili yargılama kararı

Kocası Inaki Urdangarin’in yargılandığı vergi kaçırma ve karapara aklama davasına daha sonra dâhil olan 49 yaşındaki Prenses’in tutuksuz yargılanabilmesi için 2,7 milyon Euro kefalet tayin edildi. 

Prenses’in kocası eski milli hentbol oyuncusu Urdangarin için ise 15 milyon Euro’luk kefalet bedeli belirlendi. Bu kararla, davada sanık durumundaki diğer 16 kişi ile birlikte mahkeme huzuruna çıkacak olan Prenses Cristina, ülkede modern dönemde yargılanacak ilk kraliyet ailesine mensup kişi olacak.

Prenses Cristina’nın eşi Urdangarin ise para aklama, mali yolsuzluk, ticari ve kamu evraklarında sahtecilik, vergi kaçırma ve kamu fonlarını kötü kullanmak gibi suçlamalarından mahkeme karşısında hesap verecek. Kral damadının 19 yıla kadar hapis cezası alabileceği belirtiliyor.  Önümüzdeki günlerde sanık sandalyesine oturacak olan Prenses de suçlu bulunması halinde maliyeyi dolandırmaktan 4 yıla kadar hapis cezası alabilecek.

Palma de Mallorca Mahkemesi’nde 8 Mart’ta ifadeye çağrılan İspanya Prensesi Cristina, eşi Palma Dükü İnaki Urdangarin’in yaptığı yolsuzluklara göz yummakla suçlanıyordu. Prenses ile Urdangarin’in yüzde 50-50 eşit ortak olduğu Aizoon şirketinin, Noos Enstitüsü adlı kâr amacı gütmeyen vakıf aracılığıyla 1 milyon Euro’nun üzerindeki kamu parasını zimmetine geçirdiği iddia ediliyor. Urdangarin, 2004-2006 yılları arasında başkanlığını yaptığı Noos Enstitüsü’nde milyonlarca Euro’luk kamu parasını kötüye kullandığı iddiasıyla 2010’dan beri yargılanıyordu. Geçtiğimiz yıl kasım ayında, 6,1 milyon Euro’luk manevi sorumluluk teminatına karşılık Urdangarin’in adına kayıtlı 16 mal varlığına mahkeme kararıyla el konulmuştu.

Dört yıldır devam eden yolsuzluk soruşturması, büyük bir ekonomik krizin sarstığı İspanya’da kraliyet ailesinin itibarını derin bir şekilde zedelemişti. Halkın yolsuzluğa karşı öfkesini çok iyi bilen 46 yaşındaki VI. Felipe, Kraliyet Ailesi’nin itibarını korumak için yolsuzlukla suçlanan ablası Cristina ile fotoğraf karesinde görünmemeye bile özen göstermişti. Geçen ay ise İspanya Kraliyet Ailesi, Prenses Cristina’nın artık aileye dâhil olmadığını duyurmuştu. 19 Haziran’da kral ilan edilen VI. Felipe’nin taç giyme töreninde Prenses’in yer almaması dikkat çekmişti.
<< Önceki Haber İspanya yolsuzluk davasında Prenses Cristina'yla ilgili... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER