İsrail durmak bilmiyor, Gazze'yi vuruyor

İsrail ordusu, Gazze'den fırlatılan roketleri engelleme gerekçesiyle aralarında evlerin de bulunduğu hedeflere bomba yağdırdı. 40 bin yedek askerin de gerekmesi halinde cepheye çağrılmasına İsrail hükümeti onay verdi. İsrail'in hava ve denizden düzenlediği saldırılarda ikisi çocuk 10 kişi hayatını kaybetti. Türkiye'den İsrail'e çağrı yapıldı. İsrail vurdu ama ABD Hamas'ı kınadı..

İsrail durmak bilmiyor, Gazze'yi vuruyor

İsrail ordusu denizden ve havadan yapılan saldırılarda 50 bölgeyi hedef aldığını açıkladı. Yetkililer, aralarında iki evin de bulunduğu hedefleri şafaktan önce bombaladıklarını bildirdi. Bombalamadan önce boşaltılan evlerde 9 kişinin şarapnel parçası sebebiyle yaralandığı açıklandı. Filistin İçişleri Bakanı, hasar gören evde yaşayan aileyi olaydan önce İsrail istihbaratının arayıp bombalama ihtimaline binaen binayı boşaltmasını istediğini ve ailenin de evi boşalttığını bildirdi.

İsrail Ordusu, saldırıların hedefini "Hamas'ı bozguna uğratmak ve roket saldırılarını durdurmak" olarak açıkladı. Yaklaşık 40 bin yedek askerin de gerekmesi halinde cepheye çağrılmasına da hükümet onay verdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kara harekatı da dahil her türlü senaryoya göre ordunun hazırlık yapmasını istedi.

Filistinli hastane kaynakları, İsrail'in Gazze şeridine karşı yürüttüğü hava saldırılarında en az 25 Filistinli'nin öldüğünü, 70'i aşkın kişinin de yaralandığını bildirdi.

TEL AVİV'DE SİRENLER ÇALDI

İsrail'in başkenti Tel Aviv'de roket tehdidi sebebiyle sirenler çaldı. İsrail basını, roketin Tel Aviv üzerindeyken havada etkisiz hale getirildiğini duyurdu.

İSRAİL, GAZZE'YE KARA HAREKÂTI HAZIRLIKLARI BAŞLATTI

Ordu sözcüsü Albay Peter Lerner, İsrail'in "Koruma Eşiği Operasyonu" adı altında bölgeye kara kuvvetlerini göndermeye hazırlandığını açıkladı. Lerner gazetecilere, "Gerektiği zaman harekete geçecek şekilde orduyu topluyoruz. Bunun hemen olabileceğini beklemiyorum, fakat kara harekâtı gerçekleştirmemizi sağlayacak kadar yedek asker çağırmak için yeşil ışık verildi." ifadelerini kullandı. Albay Lerner, Gazzelilerin İsrail'e Pazartesi günü 80'den, geçen ay da 200'den fazla roket fırlattığını iddia etti.

HAMAS: 'DEPREMLE' KARŞILIK VERİRİZ

Hamas'ın silahlı kanadı, İsrail saldırılarına 'depremle' karşılık vereceklerini açıkladı. Yazılı açıklama yapan grup, İsrail'in evleri bombalayarak tüm kırmızı çizgileri aştığını ve uzun menzilli füzelerle karşılık vereceğini bildirdi. Grup, "hedeflerimizin menzilini genişleterek cevap vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Bu arada İsrail'in düzenlediği hava saldırısı sonrası Gazzelilerin Filistin bayrağı desenli uçurtmalar uçurduğu dikkatlerden kaçmadı.

TÜRKİYE'DEN İSRAİL'E "GAZZE'YE SALDIRILARI DURDURUN" ÇAĞRISI

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'den Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurması istendi. Açıklamada ayrıca uluslararası topluma da çağrı yapılarak, konuyla ilgili uyarı ve telkinde bulunmaları istendi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"İsrail’in Gazze’ye yönelik başlattığı askeri operasyon, Gazze’de yıllardır abluka altında zor şartlar altında yaşamını idame ettirmeye çalışan mazlum Gazze halkının acılarını daha da arttırmanın yanısıra, İsrail’e yönelik haklı infiale sebebiyet verecektir. İsrail’i Gazze’ye yönelik toplu cezalandırma yöntemiyle sürdürdüğü saldırılarını derhal durdurmaya ve başta Birleşmiş Milletler olmak üzere, uluslararası toplumu süratle devreye girerek bu saldırıların durdurulmasına dönük gerekli uyarı ve telkinlerde bulunmaya çağırıyoruz. Filistin topraklarında son dönemde tırmanan gerilimin yol açtığı mevcut son derece hassas ortamda, tüm tarafların geçmişteki acılardan ders alarak itidal ve sağduyuyla hareket etmeleri, yeni bir şiddet sarmalının önlenebilmesi bakımından önem taşımaktadır."

İSRAİL VURDU, ABD HAMAS'I KINADI

Beyaz Saray’dan İsrail’in Gazze’ye başlattığı operasyonla ilgili açıklama geldi. Beyaz Saray, İsrail yerine Hamas’ı kınadı.

Açıklamada “İsrail’e yönelik devam eden roket atışlarını ve Gazze’deki terör örgütlerinin sivilleri kasten hedef almasını kınıyoruz. Hiçbir ülke sivillere yönelik roket saldırılarını kabul edemez. İsrail’in kendisini savunma hakkını tanıyoruz” denildi. 

İsrail’in bugünkü saldırılarında aralarında çocuklarında bulunduğu en az 16 Filistinli ölürken, Hamas’ın roket atışlarından İsrail tarafında hayatını kaybeden kimse olmadı. Açıklamada Gazze’deki sivillerin çatışmadan etkilenmesinin sebebinin de Hamas’ın yol açtığı şiddet olduğu ifade edildi. 

AJANSLAR

<< Önceki Haber İsrail durmak bilmiyor, Gazze'yi vuruyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER