Obama, yarın resmen işbaşı yapacak

Obama yarın yemin törenine katılacak

Obama, yarın resmen işbaşı yapacak

ABD Başkanı Obama, seçimleri tekrar kazanmasının ardından ikinci dönemine, yarın Beyaz Saray'da ve 21 Ocak Pazartesi günü de binlerce Amerikalının katılımıyla Kongre bahçesinde yapılacak yemin töreniyle başlayacak 

 ABD Başkanı Barack Obama, seçimleri tekrar kazanmasının ardından ikinci dönemine, yarın Beyaz Saray'da ve 21 Ocak Pazartesi günü de binlerce Amerikalının katılımıyla Kongre bahçesinde yapılacak yemin töreniyle başlayacak. 
 
ABD Başkanlarının seçilmesinden sonra, görevi eski başkandan devraldığı 20 Ocak tarihlerinde, ''göreve başlama töreni''nin yapılması ülkenin geleneklerinden biri.
 
Obama da 6 Kasım 2012 yılında ikinci kez seçilmesine karşın, başkanlığının ikinci dönemine resmi olarak yarın başlayacak.
 
Ancak, 20 Ocak tarihi Pazar gününe denk geldiği için Obama, yarın Beyaz Saray'da, Pazartesi günü de Kongre'de yemin edecek. Bu şekilde iki gün süren başkanlık töreni, ABD tarihinde 7 kez yaşandı.
 
-King ve Lincoln'ün İncil'lerine el basarak yemin edecek-
 
Anayasal olarak İncil'e el basarak yemin etme zorunluluğu bulunmasa da ABD başkanları yemin törenlerinde, tarihsel ve önemli bireylere ait bir İncil'i seçerek, bu İncil üzerine el basarak yemin ediyor.
 
Obama, yarın Beyaz Saray'daki törende, eşi Michelle Obama'nın babası tarafından hediye edilen Robinson Aile İncil'i üzerine yemin edecek.
 
Pazartesi günü binlerce Amerikalının şahitliğinde Kongre bahçesinde yapılacak yemin töreninde de Obama, iki İncil kullanacak. Bunlardan biri, ilk başkanlık yemininde kullandığı eski ABD Başkanı Abraham Lincoln'un okuduğu İncil, diğer ise Martin Luther King'in kullandığı İncil.
 
Amerikan yurttaş hakları hareketi önderi olan King, Obama'nın ilham aldığı isimlerden biri ama aynı zamanda yemin töreninin olduğu 21 Ocak Pazartesi'nin Martin Luther King Günü olması da ayrıca önem taşıyor.
 
-''Bizim insanımız, bizim geleceğimiz'' -
 
Obama'nın ikinci döneminin başkanlık töreninin sloganı ise ''Bizim insanımız, bizim geleceğimiz'' olarak belirlendi.
 
Slogana uygun biçimde törene ülkenin dört bir yanından binlerce Amerikalının gelmesi bekleniyor. Bu nedenle de Washington günlerdir törene hazırlanıyor. Kongre'nin duvarlarına Amerikan bayrakları şimdiden asıldı, Obama'nın konuşacağı kürsü hazırlanıyor ve konukların sandalyeleri dizildi. Amerikalılar da daha şimdiden Kongre'ye gidip, bu anı ölümsüzleştirmek için bolca fotoğraf çektiriyor.
 
-Geçit töreninde halkı selamlayacak-
 
Amerikalıların kaçırmak istemediği bir diğer etkinlik ise geçit töreni.
 
Obama, Pazartesi günü Kongre'nin bahçesindeki yemin töreninden sonra, Amerikalılara hitap edecek. Kongre'de halka kapalı öğle yemeğine katıldıktan sonra da Kongre ile Beyaz Saray arasındaki yoldan eşi Michelle Obama, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve eşi Jill Biden ile birlikte geçerek halkı selamlayacak.
 
Geçit töreninde Obama ve Biden ailesini görmek isteyenler ise günler öncesinden bilet almak için yarıştı. Bilet bulanlar şanslı olsalar da en güzel yerleri alabilmek için yine Pazartesi sabahı daha gün ağarırken alanı doldurmaya başlayacaklar.
 
-Başkanlık balosu-
 
Tüm gün şenlik havasında olacak törenin akşamında da Obama ve Biden ailesi, önce Başkumandan balosuna, ardından sınırlı sayıda konukların ağırlandığı Başkanlık Balosu'na katılacak.
 
2008 yılındaki gibi bu baloda da ünlüler Obama'ya destek verecek. Baloya katılacaklar arasında, Alicia Keys, Black Violin, Brad Paisley, Far East Movement, FUN, John Legend, Katy Perry, Smokey Robinson, Soundgarden, Stevie Wonder ve Usher gibi isimler de var. 
 
-Başkanlık törenleri-
 
Başkanların görevlerine başlaması için düzenlenen kutlama törenleri 1789 yılında ülkenin ilk başkanı olan George Washington'a uzanıyor. Ancak yemin töreninden sonra yapılan geçit töreni rotası ve şekli ise Thomas Jefferson'un 1805 yılında ikinci dönemine başlama töreninde ortaya çıkıyor.
 
ABD başkanlarının göreve başlama törenlerinden ilginç notlar ise şöyle:
 
"-Gegorge Washington, ikinci kez seçildiğinde sadece 135 kelimelik konuşma yaparak, bugüne kadar başkanlık töreninde en kısa konuşma yapan başkan oldu.
 
-En uzun başkanlık konuşmasını ise iki saat süren, 8 bin 500 kelimelik metinle William Henry Harrison yaptı.
 
-Tarihin en ılık ve en soğuk geçen başkanlık törenlerinin ikisi de Ronald Reagan döneminde oldu. Reagan'ın ilk başkanlık konuşmasında 12 derece ile Ocak ayının en sıcak günü yaşanırken, Reagan'ın ikinci başkanlık döneminin tören konuşmasında -13 derece olan hava sıcaklığı, tarihin en soğuk başkanlık töreninin yaşanmasına neden oldu."
<< Önceki Haber Obama, yarın resmen işbaşı yapacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER