Rusya'dan Ankara'yı kızdıracak hamle!

Rusya Savunma Bakanlığı, 'Patriotlar'ın Türkiye'ye konuşlanmasıyla bölgede dengeler değişti' diyerek Karadeniz kıyısına Bastion adlı gelişmiş füze sistemi yerleştirme kararı aldı.

Rusya'dan Ankara'yı kızdıracak hamle!

Türkiye'nin Suriye'den yönelen tehdit nedeniyle NATO'dan talep ettiği Patriot sistemleri Rusya'nın tepkisiyle karşılanmıştı. Vatan Gazetesi'nin haberine göre, ABD, Almanya ve Hollanda tarafından gönderilerek Türkiye'de Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adana'ya konuşlandırılan 6 Patriot bataryasına karşılık Rus yönetimi misilleme kararı aldı. Izvestia gazetesinin Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı habere göre Rus yönetimi, daha önce Kuril Adaları'na yerleştirileceği açıklanan Bastion (Burç) tipi hava savunma sistemlerini Karadeniz Kıyısı'ndaki sahil kenti Anapa'ya yerleştirme kararı aldı. Karadeniz Donanması bünyesinde kullanılan 3 Bastion'a ek olarak yerleştirilecek olan yeni sistemin tamamen bölgedeki Patriotlar'a yanıt niteliği taşıdığı belirtiliyor. Gazeteye isim vermeden konuşan Rus yetkililer, 'Bu sistem hem kara hem hava hedeflerini vurabilecek özelliğe sahip. Suriye'deki iç savaş ve Türkiye'ye konuşlandırılan Patriot sistemleri nedeniyle 25'inci tabur için böyle bir güçlendirme yaptık' dedi. Yine gazeteye konuşan bir başka askeri yetkili de, 'Patriotlar savunma amaçlı sistemler ve güney sınırımız için bir tehlike arz etmiyorlar. Ama Rusya büyük bir güçtür. Bölgedeki güç dengelerine yanıt vermemiz gerek' ifadesini kullandı.

Şam'a da satmıştı

Patriot'tan daha gelişmiş bir sistem olduğu iddia edilen Bastion için Suriye iç savaşı sırasında Interfax haber ajansına konuşan bir Rus yetkili, Bastion'un olası bir saldırı karşısında Suriye'nin tüm kıyılarını koruyabileceğini söylemişti. Rusya'nın sahip olduğu Bastion savunma sisteminin her biri, 36 kruvazör füzesi ve radar ile diğer donanımları içeriyor. 

Karadan, havadan, denizden ve denizaltılardan ateşlenebilen Yakhont kruvazör füzeleri, 300 km menzile sahip ve 200 kg savaş başlığı taşıyabiliyor. Füzeler radara yakalanmamak için 5-10 metre gibi çok alçaktan uçabilme yeteneğine de sahip. Rusya, Arap dünyasındaki geleneksel müttefiki olan Suriye'ye kruvazör füzeleri temin etmek için 2007'de en az 300 milyon dolar değerinde bir anlaşma imzalamıştı. Şam'ın en az 36 adet Yakhont füzesinin yer aldığı iki adet Bastion sistemi satın aldığı belirtiliyor.

<< Önceki Haber Rusya'dan Ankara'yı kızdıracak hamle! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER