Şok iddia: Arkasında İran ve Suriye var!

Casim el Avvad, El Kaide’ye bağlı birliklerin Suriye’deki ilerleyişini değerlendirdi.

Şok iddia: Arkasında İran ve Suriye var!

Suriye’de Türkmenlerin kontrolündeki Çobanbeyli kasabasını ele geçiren El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), yeni mevziler kazanmaya devam ediyor. Zaman'ın haberine göre, Suriyeli muhalif liderlerden Casim el Avvad, IŞİD örgütünün arkasında İran ve Esed rejiminin bulunduğunu söyledi: “İran ve rejim, Rakka’da kendi kendine yetebilen, Türkiye’ye terör ihraç edecek bir ‘El Kaide devleti’ kurmak istiyor."

IŞİD, Halep’te çifte intihar saldırısı düzenledi. Önceki gece gerçekleştirilen saldırıda 25 kişi ile birlikte güçlü muhalif silahlı gruplardan Liva el Tevhid liderlerinden Adnan Bakur’un da öldüğü bildirildi. Son haftalarda yeni mevziler kazanarak dikkatleri üzerine çeken örgütle ilgili konuşan önde gelen Suriyeli muhalif liderlerden Avvad, IŞİD’in giderek Suriye’de güçlenmesini ‘korkutma stratejisi’ ve ‘maddi gücüne’ bağlıyor. Örgütün arkasında İran ve Esed rejimi olduğunu savunan Suriye Aşiretler Meclisi Başkan Yardımcısı, IŞİD’in ülkenin kuzeyinde petrol ve doğalgaz bulunan, su kaynakları ve geniş tarım arazilerine sahip Rakka ile Halep’in Cerablus ve El Bab ilçelerini kontrol altında tuttuğuna dikkat çekiyor. Bu çerçevede örgütle ilgili “İran ve rejim, Rakka’da kendi kendine yetebilen, komşusu Türkiye’ye terör ihraç edecek bir ‘El Kaide devleti’ kurmak istiyor.” iddiasını dile getiren Avvad, “Bu, Türkiye ve Suriye muhalefeti için sonuçları çok ağır olacak olaylara neden olur.” diye konuşuyor.

TÜRKİYE’Yİ KAFİR İLAN EDEN EL KAİDE’NİN İRAN’A BİR ŞEY DEDİĞİNİ DUYMADIM

El Avvad, El Kaide-IŞİD ve İran bağlantısına vurgu yaparken de şunları söylüyor: “El Kaide’nin, hiçbir zaman İran’a karşı bir saldırıları olmadı. Mesela militanları Türkiye, Mısır, Suudi Arabistan’ı kafir devlet ilan ediyor. Ama İran’a bir şey dediklerini duymadım. Hiçbir zaman Esed’le savaşmadılar. Esed de onların bölgesini vurmuyor. İran’la Şiilerle bağlantıları var. Libya, Suudi Arabistan, Irak’tan gelen militanların çoğu Şii. IŞİD’in emirleri Abdullah Fereç El Kubeysi, Ebu Bekir Bağdadi de Şii’dir.”

Muhalif lider, IŞİD’in korkunç yöntemlerle gücünü artırdığını kaydederken örgütün yakaladığı kişileri tekfir edip infaz ettiğini söylüyor. Örgüt militanlarının takiyye yaptıklarını ifade ederek başından geçen bir olayı anlatıyor: “Beni tutukladıklarında namaz kılmak istedim. ‘Niye namaz kılıyorsun?’ diyorlardı. Dua ederken de ‘Bize beddua mı ediyorsun?’ diye aşağılıyorlardı.”
<< Önceki Haber Şok iddia: Arkasında İran ve Suriye var! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER