Ülkeler farklı, istekler her yerde aynı...

Krizdeki Yunanistan'dan, Türkiye'ye ders olacak nitelikte hareket...

Ülkeler farklı, istekler her yerde aynı...

Yunanistan’da yaygın olarak faaliyet gösteren dershanelere gitmeyen öğrenci neredeyse yok. Ülke genelinde üniversite hazırlık ve ara sınıflara yönelik hizmet veren 2 bin 300 dershaneye 150 bin öğrenci devam ediyor. Bu kurumlarda 19 bin öğretmen de görev yapıyor. Zengin aile çocuklarından başka öğrenci ve velilerin hepsinin ortak derdi, devlet okullarının yetersizliği. 

Başkent Atina’daki dershane öğrencileri, “üniversite hayalinin gerçeğe dönüşmesi dershane desteği ile mümkün olabilir” noktasında birleşiyor.

Synchrono Dershanesi’ne devam eden lise son sınıf öğrencisi Vasiliki (17), dershanenin çok önemli olduğunu söylüyor: “Dershane çok önemli. Okulunda çok başarılı olamayan öğrenciler için fazladan bir yardım demek. Burada öğretmenlere sorarak daha fazla yardım alınabiliyor. Bu da sınavlarda daha başarılı olmalarına fırsat veriyor. Böylelikle üniversitede hedefledikleri bölüme girmelerinin yolu açılmış oluyor.” Eğitim fakültesinde eğitim hayatını sürdürmeyi amaçlayan Vasiliki, taşrada ikamet eden kuzenlerinin de dershanelerin büyük payı sayesinde istedikleri bölümleri kazandıklarını belirtiyor.

DERSHANE ÜCRETLERİNE KRİZ İNDİRİMİ

Ekonomik kriz döneminde zorluk çeken halkın daralan bütçesini dikkate alan Atina’daki dershanelerin çatı kuruluşu Attika (Atina) Dershane Öğretmenleri Derneği, son 4 yılda ücretlerde yüzde 35’lik indirim yaptı. En yüksek dershane ücreti, üniversite hazırlık için uygulanıyor. 2010-2011 eğitim sezonunda sayısal, sözel ve teknolojik alan tercihli yıllık üniversite hazırlık ücreti 4 bin 280 Euro iken, bu yıl 3 bin 450 Euro’ya çekildi. 

YUNAN AİLE DERSHANEDEN VAZGEÇEMİYOR

Resmi rakamlara göre Yunanistan’da 2013 yılında hizmet veren dershane sayısı 2 bin 300. Bu dershanelerden sayısal, sözel ve teknik alanlara yönelen yaklaşık 150 bin öğrenci devam ediyor. Dershanelerin devlet bütçesine sadece vergilerden tahakkuk ettirdiği rakam ise 162 milyon Euro. 

Makedonya Üniversitesi’nin özel dershanelere yönelik eğitim yılı başında yaptığı bir araştırma, Yunan ailelerin krize rağmen çocuklarının eğitimi için harcama yapmaktan kaçınmadıklarını gösterdi. Araştırmaya göre öğrenci ve veliler, dershaneleri vazgeçilmez bir ihtiyaç olarak nitelendiriyor. 

Ankete katılan bin 44 öğrenci ve ailenin yüzde 65’i, dershaneyi tercih etmelerinde iki unsurun belirleyici olduğunu ifade ediyor: 

Yüzde 65’lik kesim öğretmenlerin kalitesi derken, yüzde 45’i ise dershane öğrencilerinin gösterdikleri başarıya vurgu yapıyor. Ekonomik krize rağmen ücreti dikkate alarak dershane tercihinde bulunanların oranı ise sadece yüzde 37. 

Araştırmadan çıkan bir diğer ilginç sonuç ise özel ders alan öğrencilerden yüzde 17’sinin özel dersi bırakarak dershaneyi tercih ediyor olması. Öğrencinin dershaneyi tercih etmesinde daha düzenli bir sistem ile öğrencinin ihtiyacının tamamına cevap verilmesi belirleyici rol oynuyor. 

DERSHANECİLERDEN YOKSULLARA BEDAVA KURS

Yunanistan Dershane Öğretmenleri Federasyonu, maddi durumu yetersiz ve az sayıda dershanenin bulunduğu Ege adalarındaki öğrencilere ücretsiz dersler veriyor. Geçen hafta başlayan ve büyük memnuniyetle karşılanan hizmetten, ilk etapta 30 öğrenci yararlanıyor. Matematik, fizik, sosyal ve edebiyat öğretmenleri, öğrencilere hem dershane materyali dağıtıyor hem de Rodos’taki dershane vasıtasıyla Skype üzerinden dersleri takip ediyor. Yunanistan Dershane Öğretmenleri Federasyonu Genel Sekreteri Vafiadakis Loannis, böyle bir programın ilk defa Yunanistan’da uygulamaya geçirildiğini ve yoğun talep üzerine ülke geneline yaymayı hedeflediklerini açıkladı. Programa ülke genelindeki dershaneler gönüllü destek veriyor. Maddi durumu kısıtlı öğrencilerin fırsat eşitliğinden faydalanmaları hedefleniyor.


CİHAN
<< Önceki Haber Ülkeler farklı, istekler her yerde aynı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER