Dünyanın en büyüğünden Cumhurbaşkanı'na mektup

WAN-IFRA Başkanı Brunegard, ‘özgür basın’ çağrısı yaptığı mektubunda Erdoğan’dan isteklerini sıraladı: Medyaya yönelik tehditler dursun, tutuklu gazeteciler bırakılsın, gazetecilerin güvenliği için tedbir alınsın, ifade özgürlüğüne saygı gösterilsin.

Dünyanın en büyüğünden Cumhurbaşkanı'na mektup

Dünya'nın en büyük basın meslek örgütü Dünya Gazeteler ve Haber Yayımcıları Birliği (WAN-IFRA) Başkanı Tomas Brunegard, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hitaben kaleme aldığı mektupta “özgür basın” konusunda sert uyarılarda bulundu. Gazeteci Ahmet Hakan ve Hürriyet’e gerçekleştirilen eylemlerin, “Türkiye’de özgür basına yönelik saldırıların son halkası olduğu” vurgulanan mektupta, Bugün yazarı Gültekin Avcı’nın tutuklanması ve muhalif televizyonların Tivibu platformundan çıkarılması eleştirildi.

Sistematik kampanya
120 ülkeden 36 bini aşkın medya kuruluşunun temsilcisi olarak mektubu kaleme aldığını hatırlatan Brunegard, Erdoğan’dan medyaya yönelik tehditleri durdurma ve tutuklu gazetecileri bırakma çağrısında bulundu. 1 Kasım seçimleri öncesi özgür medyaya ihtiyacın daha da arttığını vurgulayan Brunegard, Erdoğan’dan, partisi ve destekçilerinin ifade özgürlüğüne saygı göstermesi ve gazetecilerin güvenliği için gereken tüm önlemleri almasını talep etti. Brunegard, Türkiye'de özgür medyayı susturmaya yönelik gelişmelerden derin endişe duyduklarını dile getirdi.

Ahmet Hakan’a saldırı ve Bugün yazarı Gültekin Avcı’nın tutuklanmasını eleştiren Başkan, yaşanan gelişmelerin basının sindirilmesine yönelik ortama katkıda bulunduğunu ifade etti. Bugün, Samanyolu Haber ve Mehtap televizyonlarının Tivibu’dan çıkarılmasını eleştiren Brunegard, seçimler öncesi yaşanan bu olayların hükümet tarafından yürütülen sistematik bir kampanyanın parçası ve basını sindirmeye yönelik olduğu konusunda ciddi endişe duyduklarını yazdı. Brunegard, böyle bir kampanyanın uluslararası pek çok anlaşma ve Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ile garanti altına alınan ifade özgürlüğü hakkını ihlal edeceğini vurguladı.

AKP Sözcüsü Çelik: Saldırganlardan 3’ü partimizden
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, gazeteci Ahmet Hakan Coşkun'a yapılan saldırıyla ilgili olarak, saldırganlardan 3'ün AK Parti üyesi olduğunu tespit ettiklerini belirtti.

hesabından açıklama yapan Çelik, “Saldırganlardan 3'ünün partimize üyelik kaydının olduğu tespit edildi. Bu 3 kişinin tedbirli olarak ihraç edilmesine karar verildi” dedi.

CPJ: Özgür basının altı oyuluyor
Uluslararası Gazetecileri Koruma Cemiyeti (CPJ) Genel Direktörü Joel Simon, Türkiye’deki medyaya yönelik baskıya sert tepki gösterdi.

Siman, "Türk gazeteciler hapse atılıyor. Haklarında hakaret davaları açılıyordu ancak bu fiziksel saldırı Türkiye’de basın özgürlüğünün giderek altının oyulduğunu gösteriyor” dedi. Simon, Türk hukukunun Ahmet Hakan’ın ifade hürriyetini garanti altına alıp koruması gerektiğini vurgularken saldırıyı düzenleyenler hakkında yasal işlem başlatılmasını istedi.

Tehdit vardı
Hürriyet Gazetesi binasına yapılan iki baskına işaret eden Simon, uzun süredir de Ahmet Hakan’ın şahsına yönelik tehditlerin olduğuna dikkat çekti.
<< Önceki Haber Dünyanın en büyüğünden Cumhurbaşkanı'na mektup Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER