Düşük faizler, Alman emlak piyasasına vites yükseltti


Düşük faizler Almanya'da emlak piyasasına vites yükselttirdi. Ülkede bir yılda alınıp satılan gari menkul miktarında yeni bir rekor kırıldı.

Alman uzmanlara göre, 2015 yılında ülkede toplam 200 ile 210 milyar Euro civarı değerindeki daire, ev ve arsa el değiştirdi. Sürekli daha fazla insanın kendi evine sahip olmaya karar vermesi, gayri menkul talebini ve fiyatlarını sert şekilde artırıyor. Gayri menkul uzmanları ülkedeki birçok büyük kentte ev ve arsa bulmanın artık oldukça zorlaştığına dikkat çekiyor.

Bilirkişi komisyonları Arbeitskreis der Gutachterausschüsse ofis müdürü Peter Ache, 2015 yılında 200 ile 210 milyar Euro arasında değerde gayri menkulun el değiştirdiğini tahmin ettiklerini bildirdi. Bunun rekor bir rakam olduğuna dikkati çeken Peter Ache, "İlk kez 200 milyar Euro'luk sınırı aşmış olduk." dedi. Peter Ache bu rakamlara ilk kez 2007 yılında yaklaşıldığını kaydetti.

Almanya'da faizlerin daha da düşmekte olduğunu hatırlatan Peter Ache, faizlerin düşmesi dikkate alındığında 2016 yılında gayrimenkul alım satımında yeni bir rekorun kırılabileceğinin altını çizdi. Gayri menkul alım satımıyla ilgili 2010 yılından beri istikrarlı şekilde artış yaşandığını dile getiren Ache, "2010 yılından itibaren ibre yukarıya doğru gidiyor. Hatta 2015 yılında ibre diğer yıllara göre biraz daha yukarıya vurdu." dedi.

YÜKSEK FİYAT SEGMENTİNDE EV ALMAYIN

Bu dönemde ev almanın herkes için uygun olmadığını da hatırlatan Ache, "Yüksek fiyat segmentinde ben ev almazdım. Tersine, beklerdim." dedi. Ancak kurum olarak şu anda bir "gayrimenkul balonu" görmediklerini bildiren Ache, fiyatlarda yeni artışlara ise şüpheyle bakacağını kaydetti.

Gayrı menkul alım satımı sözleşmeleriyle ilgili verilere de ulaşabilen Arbeitskreis'a göre, gayri menkul alım satımında trendin en yüksek olduğu şehirler Düsseldorf, Leipzig, Münih, Frankfurt, Hamburg ve Berlin. Söz konusu şehirlerin çevresindeki yerlerde de fiyatlar önemli oranda artmış durumda. CİHAN
<< Önceki Haber Düşük faizler, Alman emlak piyasasına vites yükseltti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER