EGİAD Başkanı Kaya: İşadamları adalete güvenmiyor


Ege Genç İş Adamları Derneği (EGİAD) Başkanı Seda Kaya, işadamlarının adalete yeterince güvenmediğini, karşılaşacağı haksızlıklar karşısında mahkemelerde savunulacağını düşünmediği için yatırım yapmadığını söyledi. "Egedesonsöz" internet sitesinin sorularını cevaplayan Kaya, önemli açıklamalarda bulundu.

1 Kasım 2015'teki genel seçimin, 7 Haziran'dakinden çok farklı olacağını ifade eden Kaya, "Aynı oyun, aynı kişilerle ve aynı kurallarla oynandığında farklı bir şey çıkacağını kimse beklemesin. Liderler aynı, partiler aynı, politikalar farklı. Yine de bu kadar istikrarsızlığa, terör olaylarına rağmen oynayacak oy oranının yüzde 2'yi, 3'ü geçeceğini düşünmüyorum. Bizim için bu seçimde şu önemli, bu seçimden yine benzer bir tablo çıktığında yine koalisyon kurmak zorunda kalacak siyasi partiler. Öncekinden daha farklı bir politika izleyip koalisyon kurmayı başaracaklardır siyasi partiler. En büyük dileğimiz bu. Sonuçta 90 gün içerisinde bir daha seçim opsiyonları olmayacağı için bir şekilde koalisyon kurulacak ama bakalım orada nasıl bir yöntem izleyecekler, onu hepimiz gözlemleyeceğiz." diye konuştu.

'EKONOMİ DURDU, İŞADAMI YATIRIM YAPMIYOR'

Şu anda bütün Türkiye'de hayatın ekonomik açıdan durduğunu söyleyen EGİAD Başkanı Kaya, şöyle devam etti: "Şimdi doların yumuşamasıyla beraber bu stabil olmayan duruma, ekonomi yavaş yavaş adapte olmaya başladı ama tabii ki 1 Kasım'dan sonra uyumlu çalışabileceğimiz bir hükümetle karşılaşırsak durum değişir. Ben uyumlu çalışabilecek bir koalisyon ihtimalini görmüyorum. Seçimden önce meydanlarda birbirleriyle sert söylemlerde olan insanların, seçimden sonra uyum içinde çalışabileceğini düşünmüyorum. Ekonomi evet çok önemli ama bir ülkede demokrasiye ve istikrara olan inanç, adalete olan güven olmazsa yüzde 10 bile büyüme sağlasanız iş dünyasının sürekliliği olamaz. Nitekim biz de bunu yaşıyoruz. Şu an bir sürü işadamı kurun ne olacağı belli olmadığı için, adalete yeterince güvenmediği için, kendisinin karşılaşacağı bir haksızlıkta mahkemelerde savunulacağını düşünmediği için, nitekim yabancı sermaye, Türkiye'ye girip kendi sermayesinin korunacağından emin olamadığı için zaten yatırım yapmıyor."

'GELECEK YILA YÖNELİK OLUMLU BİR TABLO YOK'

Türkiye'nin orta gelir tuzağıyla boğuştuğunu kaydeden Seda Kaya, "Yüzde 2–3 büyümelerle 2023 hedefinin zaten çok çok uzağında. Bir de bu siyasi istikrarsızlık eklenince, 2016'da ekonomide böyle çok olumlu bir tablo çizmek mümkün değil. Bilindiği gibi İzmir'in turizm gelirleri düştü. Sonuçta turizm, bizim cari açığımızı dengelememizde çok önemli bir kalem. En son Antalya bölgesine de turistin gelememesiyle beraber çok ciddi bir düşüş var. Buna tabii bütün yaz boyunca Suriye'deki savaş ve ülkemizde terör yüzünden negatif etkilenen turizm gelirlerinin yoksunluğunu da ekleyince 2016'nın çok iyimser geçmeyeceğini düşünmek mümkün." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber EGİAD Başkanı Kaya: İşadamları adalete güvenmiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER