İşte ÖSYM'nin 2014 yılı için kontenjan değişimi..

2014-ÖSYS Yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzundaki genel farklılıklar özel haberimizde..

İşte ÖSYM'nin 2014 yılı için kontenjan değişimi..

ÖSYM her yıl ortalama % 10’lara varan artışlar bu sene gerçekleşmedi. 2013 yılında AÖF hariç lisans programları kontenjanları 430 bin 22 idi. Bu sene ise genel kontenjanlar 3 bin 772 azalarak 426 bin 250 olarak belirlendi.



BİRUNİ VE MEF ÜNİVERSİTELERİ AÇILDI

Bu sene ilk kez öğrenci alacak üniversite, daha çok sağlık alanında eğitim ve öğretim verecek. Üniversitede eczacılık, diş Hekimliği, eğitim, mühendislik, sağlık bilimleri ve meslek yüksekokul bünyesinde toplam öğrenci alacak. Öğrencilerden 90 tam burslu diğerleri ise farklı burs statüsünde kabul edilecek. Üniversitenin yerleşkesi İstanbul’da olup lisans programlarının fiyatı 33 bin ile 13 bin TL arası değişiyor. 2014 kılavuzunda belirlenen kontenjan sayısı 900 olarak belirlendi.

MEF Üniversitesi, 2014-2015 Akademik Yılı'nda 4 yıllık lisans programları ile eğitim-öğretime başlayacaktır. Yüksek Lisans Programları ile Meslek Yüksek Okulu programları 2015-2016 Akademik Yılı'nda  ilk öğrencilerini almaya başlayacaktır. MEF Üniversitesi eğitim-öğretim dili %100 İngilizcedir. Sadece Hukuk Fakültesi'nde %30 İngilizce eğitim verilecektir. 2014 kılavuzunda belirlenen kontenjan sayısı ise 520 belirlendi.

ADLİ BİLİŞİM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ AÇILDI

Ülkemizde bilişim suçlarının işlenmeden engellenmesi, takibi ve delillere el koyma sürecinde görevlendirilebilecek çok fazla nitelikli personel ihtiyacı söz konusuydu. Uygulamalardaki eksiklikten kaynaklanan, birçok delil başta geri dönülmeyecek şekilde kaybolabiliyordu. Bu ihtiyaca yönelik Fırat Üniversitesi Teknoloji Fakültesi bünyesinde Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü açıldı. Bölüm bir yıl zorunlu İngilizce hazırlık sınıfından sonra 4 yıllık lisans eğitimiyle iyi derecede yabancı dil bilen, alanında ileri bilgi ve beceriye sahip, bilişim teknolojilerini kullanan ve bu alanda faaliyet gösteren nitelikli elemanları yetiştirmeyi amaçlıyor. Bölüme M.E.T.O.K. programı da dahil toplam 84 öğrenci alacak. Bölümün puan türü ise MF-4 olacak.

İLAHİYATLARIN KONTENJANI % 27,5 ORANINDA ARTTI

ÖSYM bu sene İlk Okul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Programlarının tamamını kapattı. Buna bağlı kapatılan programın kontenjanların bir kısmını ilahiyat fakültelerine devretti. Kapatılan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Programlarının kontenjan sayısı 6,090 idi. 2014 Öğretim yılında kontenjanı artırılan ve yeni açılan İlahiyat Fakültelerinin toplam kontenjan sayısı 14.937 oldu. 

AÖF KONTENJANLARI AZALTILDI

Toplam 3 ayrı üniversiteye bağlı açık öğretim kontenjanları 40 bin 726 dan 17 bin 676 azalışla 53 bin 047 düşürüldü.

EĞİTİM FAKÜLTELERİ BU SENE ÖĞRENCİ ALACAK

Bu sene matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, Türk dili ve edebiyatı ile felsefe grubu öğretmenliği programlarına tekrar öğrenci alacaklar. 2013 öğretim yılında kapatılan bölümlerin kontenjan sayısı 3 bin 452 iken bu sene açılan yeniden öğrenci alacak bölümlerin kontenjan sayısı 1 bin 533 olarak belirlendi.

















Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü

<< Önceki Haber İşte ÖSYM'nin 2014 yılı için kontenjan değişimi.. Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER