Kaçalin: 'Okullarda Osmanlıca öğretilmeli'

Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçalin, Osmanlıca'nın okullarda öğretilmesi gerektiğini söyledi.

Kaçalin: 'Okullarda Osmanlıca öğretilmeli'

Kaçalin, yaptığı açıklamada, Osmanlıca'nın öğrenilmesinin zor ancak zor olan işlerin kalitesinin ve niteliğinin de yüksek olduğunu belirtti. 

Osmanlıca'ya taraftar olmanın veya olmamanın siyasi bir karar olduğunu ifade eden Kaçalin, şunları kaydetti:

 "Bir milletin tarihini silmek ve tarihiyle temasını koparmak' diye düşünüyorsak tabi ki Osmanlıca'nın sevgisizliğini aşılamak ve bunu yaygınlaştırmak isteyen olacaktır bu normal bir şey. Eğer ilmi bir endişe varsa bu yürekler acısı bir durum. Osmanlıca bizim kendimiz yani can damarımız, büyük bir yüzdemiz değil. Osmanlı olmasaydı biz bu topraklarda olamazdık."

Bilim adamı olarak Osmanlıca'nın ders olarak eğitiminin verilmesi gerektiğini vurgulayan Kaçalin, bu dilin kıymetinin anlaşılması gerektiğini aktardı.

Osmanlıca'nın öğretilmesinin zaruret olduğunu anlatan Kaçalin, "Bir meslektaş olarak konuşuyorum. Okullarda Osmanlıca öğrenilmeli ve öğretilmeli. Batıda nasıl latince liselerde eski Grekçe gibi öğretiliyorsa Osmanlıca'nın bu şekilde öğretilmesi zarurettir. Yoksa Türkçe zaten bitti" şeklinde konuştu.

Kaçalin, Osmanlıca'nın tamamen unutulması durumunda Türkçe'nin zarar göreceğini ve Türkçe  düşünme kabiliyetini bitireceğini sözlerine ekledi. 

AA
<< Önceki Haber Kaçalin: 'Okullarda Osmanlıca öğretilmeli' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER