Ekmeğe gramaj ayarı yapıldı; alt limit konuldu

Ekmeğe gramaj ayarı yapıldı; alt limit konuldu

Ekmek fiyatlarında yaşanan fiyat farkını ortadan kaldırmak için ekmeğe gramaj ayarı yapılarak, alt limit konuldu.

Samsun'un Terme ilçesinde fırıncılar arasında ekmekte yaşanan haksız rekabete gramaj ayarı getirildi. 1 Aralık itibari ile 250 gr ekmek 1 TL'den, 500 gr ekmek ise 2 TL'den satılacak. 250'nin katları olacak şekilde 750, 1000 ve 1250 gr ekmek üretmek isteyen fırıncılar ise üye olduğu odaya başvuru yapacak.

Terme Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Ticaret ve Sanayi Odası katkılarıyla düzenlenen yemekte bir araya geldi. Toplantıya Terme Kaymakam İlyas Gün, Belediye Başkanı Şenol Kul, Karadeniz Unlu Mamulleri Ekmek Üreticileri Derneği Başkanı Murat Yüksel, Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tuncay Demir, Zabıta Müdürü Mesut Şahin ve birçok fırıncı katıldı.

FIRINCILAR: HAKSIZ REKABET İSTEMİYORUZ

Ekmek gramajında yapılan haksız rekabetin ve fiyat tarifesinin tartışıldığı yemekte katılımcılar sırayla görüşlerini belirtti. Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Barış Aktepe, şunları kaydetti: "Esnaf ve Sanatkarlar Odası mevzuatına göre 250 gr ekmek 1 lira, 500 gr ekmek 2 lira olarak geçiyor. 250 gramın aşağısına inemez. Ama serbest rakamda olduğu için inebilir. Mevzuatın tamamen kanun kapsamına girmesi için Tarım ve Gıda Bakanlığındaki yönetmeliğe göre tekrar düzenlenmesi gerekiyor. Bunun içinde kurumların görüşleri gerekiyor. Biz esnaf odası olarak kendi görüşlerimizi bildirdik. O zaman da sorun çözülmüş olacak. Biz ekmeğin gramını katlara göre değil de 250 gr ve katları şeklinde olsun istiyoruz. Tabi burada önemli olan sizin de düşüncelerinizi alıp bir karara varabilmek."

"Fırıncıları ve yaptıkları işi çok önemsiyoruz." diyen Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Ekmekçi, "Muhakkak rekabet olacak ama bu kimseye zarar vermeden olmalı. Sizin temsilcileriniz olarak sizlerin para kazanması, huzurlu olması bizler için çok önemli. Bizim amacımız sizin dediğinizi sizin istediğiniz şekilde yapmak. Bu toplantıyı düzenleyen Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Barış Aktepe'ye ve katılan herkese teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit ise şu açıklamalarda bulundu: "Gramajla ilgili yasalarımız var. Bunun üzerine hareket edilirse bu konunun çözüleceğine inanıyorum. Vatandaş gramaja uymak zorunda. Gramajda haksızlık olunca vatandaş mağdur oluyor. Tarifeyi baz alarak hareket edersek sorun çözülmüş olur. Burada en büyük görev ilçe tarım müdürüne düşüyor. Zabıta da bunu üzerine hareket ederse sorun çözülür."

GRAMAJA UYMAYANA CEZA YAĞACAK

"Fiyat tarifesi bizi ilgilendirmiyor önemli olan gramaj." diyen Terme Belediyesi Zabıta Müdürü Mesut Şahin, şu ifadeleri kullandı: "Dikkat etmemiz gereken husus fiyat değil. Mevzuata göre üretici hangi gramajda ekmek üretiyorsa onu belirtmek zorunda. Tüketicinin görebileceği şekilde ekmek gramajını dükkanına asması gerekiyor. Ambalajsız olarak satılan ekmeklerimiz 250 gr, 500 gr, 1 kilo, 2 kilo olarak üretilsin. Bunun arasında hiçbir ekmek yapılamaz denilse sorun çözülür. Yapan olursa da 7 bin TL ceza yer, affı da olmaz."

Alınan karara göre, 1 Aralık itibari ile 250 gr ekmek 1 TL, 500 gr ekmek 2 TL olacak. 250 gramın katları olacak şekilde 750 gr, 1000 gr ve 1250 gr ekmek üretmek isteyen fırıncı, odaya başvuracak. CİHAN
<< Önceki Haber Ekmeğe gramaj ayarı yapıldı; alt limit konuldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER