Ekonomi Bakanı: 2016'da ihracatta net bir artış olacağını tahmin ediyoruz


Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, 2016'yı hem emtia fiyatlarında, hem kurda artık bir istikrar dönemi olacağını varsaydıklarını belirterek, bu çerçevede orta vadeli programda öngörülen ihracat hedeflerinin tutturulacağını kaydetti. Elitaş, "Hem emtia fiyatlarında, hem kurda dünyadaki ortaya çıkan kur dalgalanmasının biraz daha istikrarlı bir noktaya geleceği varsayımıyla 2016 yılında ihracatta net bir artış olacağını tahmin ediyoruz." dedi.

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER)'nin liderliğinde 2005 yılından itibaren organize edilen 'İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB) açıldı. Beylikdüzü TÜYAP'ta düzenlenen fuarın açılışına katılan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, sözlerine Sultanahmet'te yaşanan patlamada ölenlere rahmet dileyerek başladı. Ardından bu sene iki mobilya fuarı düzenlenecek olmasına değinen Elitaş, iki ayrı fuar yerine tek bir fuar olması için gayret göstereceklerini söyledi.

Konuşmasında ihracat rakamlarına değinen Elitaş, geçen sene başta kur ve emtia fiyatları kaynaklı yaşanan olumsuzlukları bu sene beklemediklerini anlattı. Yeni orta vadeli programdaki ihracat hedeflerini aktaran Elitaş, şöyle devam etti:

"Dün sayın Başbakan Yardımcımız başkanlığında orta vadeli hedeflerimizi açıkladık. 2016 hedefimiz; ihracatımız 155,5 milyar dolar. 2017 hedefimiz 175 milyar dolar. 2018 hedefimizde ihracatımız 200 milyar doları aşıyor, 201 milyar dolar bir ihracata ulaşmamız gerekiyor. 2014, 2015 yılında 2,4 milyar dolarlık ihracat yapan, 2003 yılında 300 milyon dolarlık ihracatı 2015 yılında 2,4 milyar dolara çıkarabilen, 7 misli artırabilen mobilya sektörümüzün 2016 yılında da büyümesinin Türkiye ortalamasından daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz."

Ekonomi Bakanı, Türkiye'nin en çok ihracatı 158 milyar dolar ile 2014 yılında gerçekleştirdiğini dile getirirken, 2015'e büyük umutlarla başladıklarını kaydetti. Ardından 2015 yılındaki gerilemeyi şöyle izah etti:

"Bizim ihracatımızda kur kaynaklı beklemediğimiz şekilde 13 milyar dolara yakın bir düşüş ortaya çıktı. Yani 2014 rakamlarıyla 2015 miktar cinsinden değerlendirdiğimizde ihracatımız miktar olarak yüzde 1,5 artmasına rağmen 13 milyar dolarlık parasal bir azalma ile karşı karşıya kaldık. Bunun kaynaklanından birincisi kur etkisi, ikincisi de emtia fiyatlarının beklenmedik bir şekilde düşmesi. 1.000 dolarlar seviyesinde olan çelik fiyatının 300 dolara düşmesi, petrol fiyatlarının varilinin 110 dolardan 40 dolarlara düşmesi, dün itibarıyla 31 dolar olduğunu görüyoruz. Bu kadar düşmesi bizim ihracatımızı parasal miktarda azalmasına sebebiyet verdi."

"ÇOK KISA BİR SÜRE BEN DE MOBILYA IMALATÇILIĞI YAPTIM"

Ekonomi Bakanı Elitaş, mobilya sektörünün sıkıntılarını yakından bildiğini ifade ederek, "Bu mobilya fuarına katılmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Çok kısa bir süre ben de mobilya imalatçılığı yaptım. Zorluğunu biliyorum. Yüklemenin imalatın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Hele pazarlamanın da çok zor olduğunu biliyorum. Size kolaylıklar ve başarılar diliyorum." şeklinde konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Ekonomi Bakanı: 2016'da ihracatta net bir artış olacağını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER