Akaryakıta seçim ayarı!

EPDK akaryakıt fiyatlarına el attı, seçim öncesi indirim yapıldı...

Akaryakıta seçim ayarı!

EPDK, bugünden itibaren akaryakıta tavan fiyat koydu. Uygulamayla dağıtım şirketi ve bayinin payı litrede 37 kuruş ile sınırlandırıldı. Tavan fiyatın seçim arefesinde uygulamaya konulması tartışma konusu oldu. Sektörün taşıdığı bir diğer endişe ise Maliye’nin ilk tavan fiyatta olduğu gibi yine ÖTV artışına gitmesi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Petrol Piyasası Kanunu’nun 10. maddesini gerekçe göstererek (En yakın erişilebilir piyasa fiyatı) benzin ve motorine tavan fiyat kararı aldı. Bugünden itibaren dağıtım şirketi ve bayinin kâr marjı litrede 37 kuruş ile sınırlandırıldı. Benzin ve motorin litrede 5-24 kuruş arası ucuzladı. Aslında EPDK, 20 Mart’a kadar satışları az olan katkılı benzin ve motorin için tavan fiyat uyarısı yapmıştı. Basında çıkan haberlerden olacak ki (Zaman, 18 Mart) Kurul katkılı akaryakıt ürünlerine standart ürünleri de ekledi. Herkesin malumu, Türk tüketicisi dünyanın en pahalı akaryakıtını tüketiyor. Bunun için atılacak her adım önemsenmeli. Ancak bu, siyasi malzeme veya vergi politikalarına alet edilmeden yapılmalı. En önemlisi de akaryakıtı pahalılaştıran yüksek vergide iyileşme sağlayacak adımlar atılmalı.

EPDK’nın uygulamaya koyduğu tavan fiyat ile Türkiye genelinde benzinler litrede 5-11 kuruş, motorin ise 19-24 kuruş arası ucuzladı. Pahalı benzin ve motorinde indirim olumlu adım olarak görülebilir. İndirimin seçim arefesinde yapılması tartışma konusu oldu. Bunun yanında sektörün taşıdığı en ciddi endişelerden birisi de, akaryakıtta yeni vergi artışıdır. Endişelerin haklılık payı da yok değil. EPDK’nın ilk tavan fiyat uyguladığı Haziran 2009’da benzin ve motorin için litrede 20 kuruş civarı indirim sağlandı. Fakat, iki aylık tavan fiyat sonrası Maliye vergide 22 kuruş (ÖTV+KDV) artışına giderek akaryakıt fiyatlarında sağlanan indirimi vergiye aktarmış oldu. Yapılması gereken iş, bu tür tavan fiyat uygulamalarının iyi analiz edilerek ve iyi bir zamanlama ile uygulamaya konulmasıdır. EPDK verilerine göre tavan fiyatla birlikte 1 litre benzinde toplam verginin payı yüzde 59, motorinde ise yüzde 51 oldu. Bu ayrıntının görülmemesi ilginçtir. Özellikle yüksek verginin dünya örnekleri incelenerek ortaya bir çalışma konmalı. Çünkü akaryakıtta kalıcı iyileşme ancak, vergide sağlanacak iyileşme ile olur.

Zaman'ın haberine göre, EPDK, tarihinde ikinci tavan fiyat uygulamasını bugün başlattı. Tavan fiyatın ilk günü Kurul, benzin ve motorinde azami satış fiyatlarını da belirledi. Kurul, il bazında yeni fiyatları kurumun internet sitesinde 2 ay süreyle ilan edecek. 22 Mart 2014 itibarıyla (gece saat 00.00) İstanbul için tüm benzinlerin pompa satış fiyatı üst sınırı 5.04 TL/lt, motorinlerin pompa satış fiyatı üst sınırı ise 4.40 TL/lt olarak belirlendi. Kurul akaryakıt satış fiyatlarını her salı ve cuma günü internet sitesinde ilan edecek.

<< Önceki Haber Akaryakıta seçim ayarı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER