Bank Asya'ya yapılan karalama Meclis'te

Bank Asya hakkında çıkan karalama ve yalan haberler ile kamu otoritelerinin görevini ihmali Meclis gündemine taşındı.

Bank Asya'ya yapılan karalama Meclis'te

 Bank Asya’ya uygulanan linç kampanyası ile kamu otoritelerinin buna sessiz kalması Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde. MHP Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Alim Işık, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ayrı ayrı yazılı olarak cevaplamaları istemiyle TBMM Meclis Başkanlığı’na 3 soru önergesi verdi. Işık, Babacan’a 2 ve Bozdağ’a 1 soru önergesi verdi.

     Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a yönelttiği soru önergesinde Milletvekili Işık, Bank Asya’ya yönelik olarak bir karalama kampanyası yürütüldüğünü kaydetti. Işık, Bozdağ’a şunları sordu: “17-25 Aralık 2013 tarihlerinde yapılan ve kamuoyunda ‘rüşvet ve yolsuzluk operasyonu’ olarak bilinen operasyonların ardından başlayarak 9 aydır Bank Asya ile ilgili olarak sosyal iletişim platformlarında, yazılı ve görsel medyada mevzuata alenen aykırı ve suç teşkil edecek şekilde haberler ve paylaşımlar yapılarak karalama kampanyası yürütüldüğü iddia edilmekte. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun ‘İtibarın korunması’ başlıklı madde 74 ve ‘İtibarın zedelenmesi’ başlıklı; madde 158’in hükümlerine rağmen yapılan hukuksuzluklarla ilgili olarak;

    - Bank Asya ile ilgili karalama kampanyası yapanlar hakkında şimdiye kadar Bakanlığınızca herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapıldı ise kimler hakkında nasıl bir işlem yapılmıştır?

    - Yapılmadı ise niçin işlem yapılmamıştır? Medyada yapılan hukuksuzluklara karşı Bakanlığınızca bir işlem yapılmamasının sebepleri nelerdir?

    Milletvekili Alim Işık’ın, önergesinde Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a yönelttiği soruları ise şöyle:

    - Bazı medya organlarında çıkan ‘Bank Asya mudisine şok telefonmanşetli haberlere göre, gizli numaradan adı geçen bankada önemli miktarda parası bulunan mudileri arayan bazı şahısların ‘bankadaki tutarın devlet güvencesi kapsamında olmadığını ve parayı çekmelerinin uygun olacağını’ ifade ederek Bankacılık Kanunu’na aykırı fiillerde bulundukları iddiaları doğru mudur? Doğru ise anılan banka müşterilerini arayanlar kimlerdir?

    - Anılan kişiler hakkında Bakanlığınızca nasıl bir işlem yapılmış ya da yapılmaktadır? Şimdiye kadar kaç kişi hakkında hukuki işlem yapılmış ve suç duyurusunda bulunulmuştur?

    - Anılan banka mudilerine telefon eden kişiler, Bankalar Kanunu’na göre başkalarına verilmesi suç olan kişisel hesap bilgilerine nasıl ulaşmışlardır? Bu kişilere müşteri bilgilerini sızdıranlar kimlerdir? Konu hakkında Bakanlığınızca nasıl bir işlem yapılması düşünülmekte?

    - Anılan konuda kamuoyuna yansıyan “Bir bankanın devlet eliyle batırılması için yol yordam aranıyor.” şeklindeki uzman görüşleri doğru mudur? Doğru ise anılan bankanın hükümetiniz tarafından batırılmak istenmesinin gerekçeleri nelerdir?

    - Mudilerin panikleyerek paralarını çekmesi durumunda dünya üzerinde ayakta kalacak tek bir bankanın bile olamayacağı gerçeği karşısında, Bakanlığınızca kamuoyunu ve banka mudilerini tatmin edecek hangi önlemler alınmış ya da alınmaktadır?

    - Medyaya yansıyan bu açıklamaların bankacılık sektörüne ve ekonomiye verdiği zararların sorumluları kimlerdir?

    - Hükümetinizce başlatılan batırma operasyonları nedeniyle Borsa İstanbul’da işlem gören Bank Asya’da şimdiye kadar oluşan ekonomik zararın miktarı ne kadardır? Anılan bankanın ve bu bankaya ait hisse senetlerini elinde bulunduranların zararlarını kim karşılayacaktır?

    - Bank Asya’nın kapatılması için BDDK nezdinde hükümetinizce baskı yapıldığı iddiaları doğru mudur?

    - Bank Asya hakkında hükümetinizce yapılan uygulamanın suç olduğu ve uluslararası piyasalarda Türkiye’yi çok zor duruma düşüreceği haberleri hükümetinizce nasıl değerlendirilmektedir?

    - Medyada yapılan hukuksuzluklara karşı hükümetinizce bir işlem yapılmamasının sebepleri nelerdir?

    - Anılan Banka hakkında mevzuata aykırı şekilde yapılan spekülasyonlarla ilgili olarak BDDK ve SPK tarafından nasıl bir işlem yapılmıştır?

Zaman
<< Önceki Haber Bank Asya'ya yapılan karalama Meclis'te Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER