Borsa İstanbul'un Bank Asya kararı akıl almaz çelişkilerle dolu

Bank Asya ile ilgili Zaman Gazetesi'nde yayınlanan analiz haber dikkat çekti. Borsa'da, Bank Asya ile ilgili alınan hukuksuz 'gözaltı pazarı' kararına dair çarpıcı tespitler geldi.

Borsa İstanbul'un Bank Asya kararı akıl almaz çelişkilerle dolu

Borsada hisselerin işleme kapanmasının “gizli bir elin müdahalesi” olduğu belirtilen haberde, büyük spor kulüplerinin özkaynak yetersizliğine rağmen sadece uyarı almasına, Bank Asya'nın ise özkaynak yeterliliğinin sağlam olmasına rağmen gözaltı kararındaki dev çelişkiye yer verildi. İşte o analiz...

Bank Asya hisselerinin 57 kuruşa kadar düşüş yaptığı günlerde Borsa İstanbul yönetimi tarafından Bank Asya’nın tahtalarında herhangi bir kapatma işlemi yapılmadı.

Hisseler 57 kuruşa gerilediğinde ise fiyatın düşüklüğü dolayısıyla hisselere yoğun bir ilgi oluştu. Bu ilgiyle birlikte hisse fiyatı toparlanırken borsa yönetimi tekrar işleme kapattı. Hisseler bu hafta içinde tekrar işleme açılınca yoğun ilgi gördü. 4 seans boyunca üst üste tavan yaparak 96 kuruşa kadar yükseldi. Borsa yönetimi bu süreçte “25. maddeye” dayanarak hisseleri 2 kez işleme kapatıp açtı. Ve dün öğleden sonra ise hisseleri gözaltı pazarına alma kararı verdi. Gözaltı pazarına alınmasının sebebi olarak Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, “Mevzuat çerçevesinde aldığımız bir karar.” dedi. 

Bank Asya hisselerinin ne kadar gözaltı süresinde kalacağı belli değil. Bankacılık kanunlarına aykırı olarak basında banka hakkında olumsuz haberler yayınlanması ve hemen ardından borsada hisselerin işleme kapanması “gizli bir elin müdahalesi” gibi görünüyor. Bank Asya’da olumlu bir hava oluşmasını engellemek istiyorlar. Şirketler, gözaltı pazarına genellikle özkaynak oranları yeterli olmadığında alınıyor. 

Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe, Trabzonspor gibi şirketlerin şu anda özkaynak yetersizliği var. Hatta Trabzonspor ve Galatasaray’a geçtiğimiz günlerde uyarı da yapıldı. Borsa yönetimi böyle şirketlere “Özkaynağını yükselt yoksa seni gözaltı pazarına alırım.” diye uyarı yapar. Bank Asya’ya ise özkaynak yeterliliği sağlam olmasına rağmen gözaltı pazarı kararı verildi. Ayrıca böyle bir karar verileceğine dair uyarı da yapılmadı. Gözaltına alınan şirketler genelde bu süreçten zarar görür. Gözaltına alınan şirketler sadece saat 14.00 ile 17.00 saatleri arasında, tek fiyat üzerinden işlemlerini yapabilir.

<< Önceki Haber Borsa İstanbul'un Bank Asya kararı akıl almaz çelişkilerle... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER