Gıda fiyatlarındaki artış durdurulamıyor, işte sebebi...

Enflasyonun durdurulamayarak artışı devam ederken olan yine vatandaşa olmaya devam ediyor.

Gıda fiyatlarındaki artış durdurulamıyor, işte sebebi...

Ağustos ayında geçen aya göre yüzde 0,09 artan ve 2013 Ağustos'una göre de artan enflasyonun durdurulamayan artışı devam ediyor. Haziran'da kısmen de olsa gerileme gösteren yıllık enflasyon tekrar yükselişe geçti. Görünürde bir kriz olmasa da vatandaş farkında olmadan uzun süredir enflasyona karşı ekonomik krizle mücadele ediyor.
Basına yansıyan haberlerde enflasyondaki artışın sebebine farklı yollardan yaklaşılmış olsa da aslında aynı 'yatırım ve tedbir olmadığı için artan gıda fiyatları'.

'YAZA RAĞMEN ARTAN GIDA FİYATLARI ENFLASYONU ATEŞLEDİ'

Zaman'a göre enflasyondaki bu artışın sebebi ucuzlamayan gıda fiyatları; her yıl yaz gelince mahsulün bollaşmasıyla gıda fiyatları ucuzlar, enflasyon düşerdi. Ancak bu yaz tam aksi yaşanıyor. Kurak geçen kışın ardından yaz ayına rağmen gıda ürünleri fiyat artışında başı çekti ve enflasyonu artırdı. Yaz mevsimine rağmen gıda zamları enflasyonu ateşledi. Fiyatı en fazla artan 8 üründen 7’si gıda. Yıllık gıda enflasyonu yüzde 14,4 ile Kasım 2010’dan bu yana en yüksek seviyede. Yıllık enflasyon yüzde 9,54’e yükseldi, hükümetin 2014 sonunda yüzde 5 hesabı tutmayacak.

'GAP VE KONYA'YA GEREKLİ YATIRIM YAPILMADI'

Taraf'a göreyse artışın sebebi paraların GAP ve Konya Ovası sulaması gibi dış ticarete konu mal üreten alanlara yatırılmaması. GAP’ta barajlarda su olduğu hâlde sulama kanalı yok. Sulama projelerinin ancak yüzde 16,5’i bitirilebildi. Bunun yerine lüks konut, lüks AVM, lüks otomobil, lüks lokantaya ve popülist üçüncü hava limanı, üçüncü köprü projelerine yatırıldı. Böylece tarım ürünlerinde ve gıda arzında eksiklik meydana geldi. Ve gıda fiyatları hızla artmaya başladı. İşte gıda harcama grubunda yıllık enflasyonun yüzde 15’e yaklaşmasının nedeni bu.
<< Önceki Haber Gıda fiyatlarındaki artış durdurulamıyor, işte sebebi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER