Hükümet faiz indirimini yeterli bulmadı

Merkez Bankası'nın faiz indirimini hükümet tarafından yeterli bulunmaması üzerine lirada kayıplar arttı.

Hükümet faiz indirimini yeterli bulmadı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını, 0.50 puan indirimle, yüzde 8.25’ten, yüzde 7.75 düzeyine düşürdü.

İndirimin piyasalar tarafından "makul" karşılanması üzerine, karar öncesi 2.33 lira dolayında olan dolar, 2.32 liraya geriledi.

Ancak, daha sonra hükümet tarafından, "indirimin yetersiz olduğu" yolunda açıklamalar yapılması piyasalarda etkili oldu ve dolar 2.35 lirayı da aştı ve 2.3520 liraya kadar çıktı.

"EĞER ŞUBAT'TA BİR İNDİRİM GELİRSE..."

DHA'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Merkez Bankası'nın faiz indiriminin piyasalar tarafından beklendiğini, TL ve faiz tarafındaki hareketlerin de fiyatlandığını ifade ederek, "Dövizde yaşanan yükselişi siyasetin ne kadar içine sokacağız bilmiyorum. Siyaset devreye girmese de bu indirim gelecekti. Piyasalarda bu beklenti vardı. Beklentiler gerçekleşince bir miktar satış geldi" dedi.

Piyasalarda son saatlerde yaşanan  belirsizliğin faiz indiriminde kaynaklanmadığı aktaran Gökhan Uskuay, "4 bakanla ilgili bir oylama söz konusu. Biz asıl verileri Şubat'ta gözleyeceğiz. Merkez Bankası faiz indirimini tamamen enflasyona bağladı. Şubat ayında bunu görecektik ama Merkez bunu erkene aldı. Şubat ayında yeni bir faiz indirimi için 50 baz puanlık bir alt koridorda genişleme bekliyorduk. Eğer Merkez Bankası, alt koridor haricinde politika faizinde bir indirime giderse, politikanın Merkez Bankası üstündeki etkisini konuşabiliriz" diye konuştu.

ALTININ ONSU KÜRESEL PİYASALARDA 1,300 DOLAR SINIRINA YAKLAŞTI

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) küresel büyüme tahminlerini aşağıya çekmesinin de etkisiyle, bir süredir çıkışta olan altın fiyatlarını 1,300 doların sınırına taşıdı.



DHA


<< Önceki Haber Hükümet faiz indirimini yeterli bulmadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER