IMF ile son görüşme gergin geçti

4. Madde kapsamında Türkiye’de rutin incelemelerde bulunan teknik heyet, 50 milyar dolarlık Hazine garantisi hakkında ayrıntılı bilgi talep etti.

IMF ile son görüşme gergin geçti

  • IMF, AKP Hükümeti’nin, çılgın projelere verdiği hazine garantisini sordu
  • Heyet, 50 milyar dolarlık Hazine garantisi hakkında ayrıntılı bilgi talep etti
  • Konunun, Türkiye raporunda olumsuz not olarak yer alması bekleniyor

Ankara'ya 4’üncü madde incelemesi için gelen IMF heyetinin ekonomi yönetimiyle son dönemin en sert görüşmesini yaptığı öne sürüldü. Heyetin, Başbakan’ın Çılgın Projeleri’ni yapan müteahhitlere Hazine tarafından verilen ‘borç garantisi’ne karşı çıktığı belirtildi. Konunun, Türkiye raporunda olumsuz not olarak yer alması bekleniyor

Taraf'ın haberine göre,  AKP Hükümeti’nin, kamuoyunda çılgın projeler olarak nitelendirilen 3. Hava limanı, 3. Köprü gibi projelere verdiği Hazine garantisi, IMF’yi de endişelendirdi. 4. Madde kapsamında Türkiye’de rutin incelemelerde bulunan teknik heyet, 50 milyar dolarlık Hazine garantisi hakkında ayrıntılı bilgi talep etti. Teknik heyetin, ekonomi yönetimine, Hazine garantisinin niye verildiğini sorduğu bildirildi. Hükümet, dev ihaleleri kazanan firmaların ihtiyaç duydukları kredileri bulamaması üzerine, projelere Hazine garantisi getirmişti. Yani, hükümet, firmaların kredi borçlarına “kefil” olmuş oldu. Bu da, Hazine’nin kredi riskini arttırdı.

EN ZOR 4. MADDE İNCELEMESİ 

IMF teknik heyeti, sessiz sedasız Ankara’da incelemelerde bulundu. Başkent’te 25-30 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen incelemede IMF teknik heyeti, Hazine, Merkez Bankası, Maliye ve BDDK gibi kurumlarda görüşmelerde bulundu.
 
İddiaya göre, IMF teknik heyetinin 4. Madde kapsamında gerçekleştirdiği söz konusu inceleme, son yılların en gerilimli ziyareti oldu. Teknik heyet, son dönemde alınan karalarla ilgili olarak tek tek bilgi aldı. Özellikle, görüşmelerin Hazine ayağında dev projelere sağlanan garanti ana gündem maddesi haline geldi. IMF teknik heyetinin Hazine garantisi konusunda bazı endişelerini de ekonomi yönetimine ilettiği kaydedildi. 
 
Öte yandan Hazine Müsteşarlığı, kamuoyunda tartışma konusu olan 50 milyar dolarlık garanti konusunda hafta başında bir yazılı açıklama yapmıştı. Söz konusu açıklamanın yapılmasında da, IMF ile yapılan görüşmelerin etkili olduğu belirtildi. IMF’den gelen endişeler üzerine Hazine Müsteşarlığı’nın, konuyla ilgili olarak piyasaları rahatlamak amacıyla bir açıklama yapmaya karar verdiği öğrenildi.
 
 IMF SICAK BAKMIYOR
 
IMF, özel sektör aracılığı ile gerçekleştirilen projelere garanti verilmesine sıcak bakmıyor. Stand-by anlaşmaları dönemlerinde, IMF Hazine garantileri konusunda hükümete limitler getirmişti. Hatta konuyla ilgili olarak IMF’ye sunulan niyet mektuplarında Hazine garantileri konusunda da birçok kez IMF yönetimine “söz” verildi. AKP Hükümeti ise, Hazine garantisi konusunda IMF’ye verdiği sözleri bugüne kadar tuttu. Ancak, Hazine son dönemde 50 milyar dolarlık projeye garanti vererek, 1999 yılından bu yana uyguladığı politikanın da tersine hareket etmiş oldu.  
 
RAPOR HAZIRLAYACAK
 
IMF teknik heyeti, 4. Madde kapsamında yapılan inceleme doğrultusunda Türkiye ekonomisi ile ilgili bir rapor hazırlayacak. Rapor, IMF yönetimine sunulacak. Raporda, Hazine garantisi ile ilgili de değerlendirmenin yer alması kesin gözüyle bakılıyor.  Raporun yayınlanıp yayınlanmayacağına ise hükümet karar verecek.


<< Önceki Haber IMF ile son görüşme gergin geçti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER