Kamu bankaları bedavadan 'katılımcı' olacak!

Hükümetin el koyma girişiminde bulunduğu ancak Anadolu insanının gayretleriyle ayakta kalan Bank Asya'ya karşı başlatılan hukuksuzlukların tartışıldığı şu günlerde hükümetten çok tartışılacak bir hamle daha geldi.

Kamu bankaları bedavadan 'katılımcı' olacak!

Hükümetin el koyma girişiminde bulunduğu ancak Anadolu insanının gayretleriyle ayakta kalan Bank Asya'ya karşı başlatılan hukuksuzlukların tartışıldığı şu günlerde hükümetten ekonomi çevrelerinde çok tartışılacak bir hamle daha geldi. 

Hükümetin hazırladığı ve üzerinde çalıştığı yeni kanun değişikliği, Ziraat Bankası ve Halkbank gibi kamu bankalarının hiç para ödemeden kolayca katılım bankacılığı alanında faaliyet göstermelerini öngörüyor. Normal şartlarda katılım bankası kurabilmek için büyük miktar paranın teminat olarak yatırılması, BDDK'dan izin alınması gerekiyor.  Hükümetin, atacağı bu adımla kamu bankalarının özel sektör için gereken şartlar ve taahhütlere girmeden birer katılım bankası da açabilmesinin önü açılıyor. Haksız rekabete de yol açacak gelişmeyle Faizin girmediği katılım bankacılığında, faizle çalışan bankaların para dengesini nasıl sağlayacağı bilinmiyor.

Reuters'in haberine göre BDDK, izin sürecini devreden çıkaran teklifi, ilgili kurumların görüşlerinin tamamlanmasının ardından TBMM'ye sevk edecek.

Ziraat ve Halk Bankası gibi bankaların özel kanunlarında katılım bankası kurmalarına yönelik herhangi bir düzenleme yer almadığı için BDDK'nın bunun için onay sürecini izlemesi gerekiyor.


<< Önceki Haber Kamu bankaları bedavadan 'katılımcı' olacak! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER