Kazandığımızı mutfağa ve yollara harcıyoruz

Düşük gelirli aileler gıdaya, yüksek gelirliler eğitime daha çok para harcıyor.

Kazandığımızı mutfağa ve yollara harcıyoruz

TÜİK verilerine göre 2013'te 2012'ye göre hanehalkı harcamalarında çok az bir artış yaşandı. Bu harcamaların yüzde 60^tan fazlası mutfak, ulaştırma ve konuta yapıldı.Bütün kalemlerde olduğu gibi gıda fiyatlarının da bir önceki yıla göre yüzde 14,44, yıllık ise yüzde 11,45 oranında artması vatandaşın cebini yaktı.

EN FAZLA HARCAMA KONUTA

Hanehalkı Bütçe Araştırması’nın 2013 yılında elde edilen sonuçlarına göre; Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı %25 oranıyla konut ve kira harcamaları alırken, harcamaların %19,9’u gıda ve alkolsüz içeceklerden oluştu. Hanehalkları toplam harcamalarının %2,1’ini sağlık harcamalarına, %2,4’ünü ise eğitim hizmetleri harcamalarına ayırdı.



AYLIK 2,572 TL HARCADIK

Vatandaş kazandığından çok daha fazla harcayarak aylık yaklaşık 2,600 lira harcadı. Hanehalkı başına aylık ortalama tüketim harcaması 2012 yılında 2 366 TL iken 2013 yılında 2 572 TL olarak tahmin edildi. 2013 yılında kentsel yerlerde 2 851 TL olan hanehalkı başına aylık ortalama tüketim harcaması, kırsal yerlerde 1 910 TL olarak hesaplandı.

DÜŞÜK GELİRLİLER MUTFAĞA, YÜKSEK GELİRLİLER EĞİTİME HARCADI

Aylık kazancı çok daha az olan vatandaşın mutfak masrafları kendilerinden çok daha fazla kazanan vatandaşları ikiye katladı. Gelire göre sıralı %20’lik gruplar itibariyle tüketim harcamalarının dağılımına bakıldığında; birinci %20’lik grupta (en düşük gelir grubu) yer alan hanehalklarının gıda ve alkolsüz içeçecekler harcamasına ayırdıkları pay %28,8 iken, beşinci %20’lik gruptaki (en yüksek gelir grubu) hanehalklarının ayırdığı payın %14,6 olduğu görüldü. Eğitim de ise harcamalarının oranı en düşük gelir grubu için %0,7 seviyesindeyken en yüksek gelir grubu için %4 oldu yani yüksek gelirliler en az 5 kat daha fazla eğitime harcama yaptılar.



EMEKLİLER PARAYI MUTFAĞA YATIRDI

Temel gelir kaynağı maaş, ücret, yevmiye geliri olan hanehalkları gıda ve alkolsüz içecekler harcamasına %17,9 oranında pay ayırırken, emeklilik geliri olan hanehalklarının ayırdığı pay %24,8 oldu.

SAMANYOLUHABER.COM
<< Önceki Haber Kazandığımızı mutfağa ve yollara harcıyoruz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER