Kirada oturanlara kötü haber!

Ev ve işyeri sahipleri 10 yıllık kiracısını Temmuz 2014’te gerekçe göstermeden çıkarabilecek.

Kirada oturanlara kötü haber!

Bu­gün­ler­de 10 yıl­dır ay­nı yer­de ki­ra­da olan ki­ra­cı­lar ile mal sa­hip­le­ri ara­sın­da gö­rüş­me tra­fi­ği hız­lan­dı. Çün­kü Tem­muz 2012’de de­ğiş­ti­ri­len ye­ni Borç­lar Ka­nu­nu’­nun 347. mad­de­si­ni oluş­tu­ran ki­ra hu­ku­ku hü­küm­le­ri 1 Tem­muz 2014’te dev­re­ye gi­re­cek. Bu­na gö­re 10 yıl­dır ay­nı yer­de ki­ra­cı olan ki­şi­ler mal sa­hip­le­ri­nin ta­lep et­me­si du­ru­mun­da gay­ri­men­ku­lü tah­li­ye ede­cek.

Da­va­lar ar­ta­cak

Bugün'ün haberine göre; Gay­ri­men­kul Hu­ku­ku Der­ne­ği Baş­ka­nı Av. Ali Gü­venç Ki­raz yaz dö­ne­mi­nin ki­ra­cı­lar açı­sın­dan çok sı­cak ge­çe­ce­ği­ni söy­le­di. Ki­raz, “U­zun sü­re ki­ra ar­tı­şı ol­ma­yan ve ra­iç be­de­lin çok al­tın­da ki­ra­la­ma­la­rın ol­du­ğu böl­ge­ler­de tah­li­ye bom­bar­dı­ma­nı üze­ri­mi­ze doğ­ru hız­la ge­li­yor. Ev sa­hip­le­ri şim­di­den tah­li­ye iş­le­ri için ha­zır­lık yap­ma­ya baş­la­dı­” de­di.

No­ter­den ih­tar­na­me şart

Ki­ra­cı­sı­nı çı­kar­mak is­te­yen mal sa­hi­bi 3 ay ön­ce no­ter­den ih­tar­na­me gön­de­re­rek ki­ra söz­leş­me­si­ni 10 yıl ne­de­niy­le uzat­ma­dı­ğı­nı ve tah­li­ye is­te­di­ği­ni be­yan ede­bi­le­cek. Ki­ra­cı 10’un­cu yı­lın so­nun­da çık­maz­sa mal sa­hi­bi tah­li­ye da­va­sı aça­cak. Tah­li­ye iş­lem­le­ri de ko­lay­la­şa­cak. Ya­sa avu­kat ve no­ter­ler­de iş hac­mi­ni de ar­tı­ra­cak.  

Ki­ra­lar yük­se­le­cek

İs­tan­bul Em­lak­çı­lar Oda­sı Baş­kan Yar­dım­cı­sı Ni­za­met­tin Aşa söz ko­nu­su ya­sa­dan da­ha çok dük­kân ve ma­ğa­za­la­rın et­ki­le­ne­ce­ği­ni di­le ge­tir­di. 10 yıl­dır ay­nı ev­de otu­ran ki­şi­le­rin ki­ra­sı­nı dü­zen­li ödü­yor­sa mal sa­hi­biy­le an­la­şa­ca­ğı­nı ak­ta­ran Aşa, “İş­yer­le­ri için du­rum fark­lı bu tip yer­ler­de ki­ra pa­zar­lık­la­rı ar­ta­cak, fi­yat­lar yük­se­le­ce­k” diye konuştu.

Bir dönem kiraların çok düşük olduğu ama zamanla bölgenin gelişmesiyle değerlenen bölgelerdeki gayrimenkullerde pazarlığın daha yoğun olacağı öngörülüyor.
<< Önceki Haber Kirada oturanlara kötü haber! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER