Merkez, saray çekişmesi piyasaları sallamaya devam ediyor

Merkez Bankası’nın siyasi baskılar sonucu erken faiz indirim sinyali vermesi dolara rekor üstüne rekor kırdırıyor.

Merkez, saray çekişmesi piyasaları sallamaya devam ediyor

Merkez Bankası’nın siyasi baskılar sonucu erken faiz indirim sinyali vermesi dolara rekor üstüne rekor kırdırıyor. Gün içinde 2,4480 ile 2,45 sınırına dayanan dolar rekorunu tazeledi. Merkez'in açıklamasıyla ateşi düşen doları Cumhurbaşkanı yeniden alevlendirdi.

Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta 100 baz puana ulaşabilecek erken faiz indirimine gidilebileceği beklentisi ve dolardaki küresel değer kazancı ile dolar/Türk Lirası 2,4480'e kadar yükselerek yeni tarihi zirveyi gördü. Dalgalanma üzerine resmi siteden açıklama yapan Merkez Bankası doların ateşini biraz düşürdü.

Bugün'ün haberine göre, açıklama sonrası 2,42'ye kadar gerileyen dolar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası'nı hedef alan yeni açıklamalarıyla yeniden tırmanışa geçti. Dolar günü 2,4395 liradan tamamladı. Dolar karşısında gerileyen euro da TL karşısında artışa geçti. Euro 2,77 liraya kadar çıktı. Borsa ise yüzde 0,44 değer kazandı.

SİYASİ BASKI ARTTI

Bankacılar, Türk Lirası'ndaki değer kaybının Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin açıklamalarının ardından hız kazandığını söylediler. Zeybekci, kurdaki yükselişin Türkiye'de faiz indirimi beklentileri üzerinde olumsuz bir etkisinin olmayacağını söyledi.

Bankacılar, son günlerde Türk Lirası'nın dolar karşısında diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden daha çok değer kaybetmesinin nedeninin siyasilerin talepleri ardından Merkez Bankası'nın erken bir faiz indirimi yönündeki istekliliği olduğunu belirtiyorlar.
BAŞÇI DÜŞÜRDÜ, ERDOĞAN YÜKSELTTİ

Merkez Bankası'nın sözlü müdahalesinin ardından gerileyen dolar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla tekrar yükselişe geçti. Kırşehir'de konuşan Erdoğan, Merkez Bankası'nın faiz oranlarının enflasyon öngörüsünün neredeyse iki katı olduğunu belirterek, böyle bir çarpıklık olamayacağını ve bunun düzeleceğini söyledi. Erdoğan, geçmişte yaşanan ekonomik krizlerin en belirgin göstergesinin "akıl almaz düzeylere ulaşan" faiz oranları olduğunu belirterek, "Biz ülkemize o günleri bir daha asla yaşatmamakta kararlıyız" dedi.

BATILI DERECELENDİRME KURULUŞLARINA KALMADIK

Son günlerde Merkez Bankası'nın politikalarına sert eleştiriler yönelten Erdoğan, politika faizinde yapılan 50 baz puanlık son indirimi de yeterli görmediğini ifade etmişti. Erdoğan, "Diyorlar ki yatırım notumuz zarar görür. Eğer işimiz Batı’daki derecelendirme kuruluşlarına, ekonomik analiz yapan çevrelere kalsa bize yağmurlu havada bir bardak su vermezler. Bunu böyle biliniz" diye konuştu.

MERKEZ'DEN SÖZLÜ MÜDAHALE

Doların TL karşısında hızlı yükselişi üzerine Merkez Bankası'ndan sözlü müdahale geldi. Banka yaptığı açıklamada "Yakın dönemde gözlediğimiz piyasa hareketleri Merkez Bankası’nın öngördüğü faiz indirim sürecinin temkin düzeyiyle uyumlu değildir.
Banka bütün politika araçlarını enflasyonda bu ay belirginleşecek düşüşün kalıcı olmasını sağlamak amacıyla kullanmaya devam edecektir" denildi.
<< Önceki Haber Merkez, saray çekişmesi piyasaları sallamaya devam ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER