Rahmi Koç vergi rekortmeni olmasının sebebini açıkladı

Gelir Vergisi rekortmenler listesi ile ilgili konuşan Rahmi Koç, “Aslında çok kazandığımızdan değil, çok vergi ödediğimiz için böyle bir tablo ortaya çıkıyor" dedi.

Rahmi Koç vergi rekortmeni olmasının sebebini açıkladı

Yılın Gelir Vergisi şampiyonu olan Rahmi Koç, dikkat çekici bir yorum yaptı: “Vergi gelirleri arttı ama çok varlıklı ile çok az varlıklının arası da açılıyor. Orta sınıf neredeyse yok oluyor. Halbuki bizim gibi ülkelerin gücü orta sınıftan gelir”. Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, dün, “6. Avrupa Bayanlar Golf Turnuvası”na destek için bulunduğu Belek’te güncel konularla ilgili özel açıklamalar yaptı.

‘Çok vergi ödüyoruz’

Gelir Vergisi rekortmenler listesinde Koç Ailesi’nden 6 bireyle ilk sıraları almalarıyla ilgili konuşan Rahmi Koç, “Aslında çok kazandığımızdan değil, çok vergi ödediğimiz için böyle bir tablo ortaya çıkıyor. Yıllardır kaç defa yetkililere yazı yazdık, ‘Vergiler çok yüksek” diye. Ayrıca başkalarının da hakkını yemeyelim, onlar belki temettü dağıtmamış olabilirler” dedi.

‘Onları anlayamadım’

Koç, rekortmen listesinde olup da ismini açıklamayanlar ile sanatçıların ilk 100’de yer almasını ise şöyle yorumladı: “Adını açıklamayanları anlamış değilim. Kâr dağıtıyorlarsa vergi ödemeye mecburlar. Kâr dağıtmıyorlarsa para şirketin içinde kalıyor. O zaman da şirketin değeri artıyor. Bazı sanatçılarımız da çok büyük vergiler ödemişler, onları da takdir ediyorum.”

İtalya örneğini verdi

Milli gelirin büyüdüğünü, buna mukabil ödenen vergilerin yeterli olup olmadığı konusundaki soruya ise Koç, şu cevabı verdi: “Vergi gelirleri arttı ama çok varlıklı ile çok az varlıklının arası da açılıyor.Orta sınıf neredeyse yok oluyor. Yani orta sınıf tehlikede. Halbuki bizim gibi gelişmekte olan ya da yeni gelişmiş ülkelerin gücü orta sınıftan gelir. İtalya savaştan sonra bu şekilde kalkındı.”

"Parayla pulla olmaz"

Türkiye, ne zaman gelişmiş ülkeler ligine çıkabilir” sorusuna da Koç, şu ilginç yanıtı verdi:  “Araplar’da çok zenginlik var ama gelişme yeterli değil. Parayla pulla olacak iş değil bunlar. Senelerin kültür, eğitim, demokrasi ile getireceği bir şeydir gelişmişlik. Herkesin vergi ödeyeceği gelirin adil dağıtılacağı bir ülke olması gerekiyor. Yoksa üç tane AVM beş altı bilmem ne ile olmaz bu iş. İngiliz devlet adamı Churchill, ‘Centilmen olmak için üç jenerasyon gerek’ demiş.”

‘Bizim fakir zengin kalır’

Türkiye’deki bölgeler arası dengesizlikle ilgili görüşleri dikkat çeken Koç, ABD’deki fakirleri örnek gösterdi ve şöyle devam etti:
“Bu sorun orada da benzer. Baksanız çok zengin var ama öyle  fakirler var ki bizim fakirler zengin kalıyor yanlarında. Sürünenler de var. Sokakta yaşayan yok Türkiye’de.”

Kayıtdışı çok fazla

Rahmi Koç, Türkiye’de kayıtdışıyla mücadele olmasına rağmen oranın hâlâ çok yüksek olduğuna dikkat çekti.

Esed kalacak gibi

Suriye’deki iç savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınanlarla ilgili görüşlerini anlatan Koç, “Her yerde çok fazla Suriyeli var. Memleketlerine de nasıl gideceklerini bilmiyorum. Ama görünen o ki, savaş kendi kendine bitecek. Esed de yerinde kalacak gibi.”

BUGÜN GAZETESİ
<< Önceki Haber Rahmi Koç vergi rekortmeni olmasının sebebini açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER