'Yüz milyar dolar zarar' iddiası gerçek mi, çarpıtma mı?

Borsa, döviz ve piyasalarda büyük operasyon yapıldığı ve Türkiye'nin zarara uğratıldığı iddiaları gerçek mi yoksa büyük bir çarpıtma mı?

Yüz milyar dolar zarar iddiası gerçek mi?

  • Yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları sonrasında Türkiye'nin 100 milyar dolar zarar ettiği iddia ediliyor. 
  • Ekonomi Yazarı Harun Kahraman: "Bu hesabı kim yapıyorsa kargalar güler."
  • Merkez Bankası'nın resmi verilerine göre böyle döviz çıktısı ve erimesi yok.
  • İktisatçı Seyfettin Gürel: "Nasıl çıktı bu 100 milyar? Bu ekonomiyle, ekonomi teorisiyle ilgisi olmayan bir iddia"

Türkiye 17 Aralık'tan bu yana tarihi yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasını tartışıyor. Bu süreçte soruşturmanın üstünü kapatmaya çalışanların sığındığı çarpıtmalardan biri ülkenin 100 milyar doların üstünde zarar ettiği iddiası. Üstelik bu iddia, en yetkili isimler tarafından bile dile getiriliyor.

İçişleri Bakanı Efkan Ala da konuyla ilgili "Bu yalanın bize maliyeti 104 milyar dolar oldu. Borsadaki ve dolardaki." ifadelerini kullanmıştı.

Peki telaffuzu dile kolay 100 milyar dolarlık bu zarar ekonomik olarak mümkün mü? Buna anlam veremediğini belirten İktisatçı Seyfettin Gürel, "Nasıl çıktı bu 100 milyar? Bu ekonomiyle, ekonomi teorisiyle ilgisi olmayan bir iddia" dedi.

MERKEZ BANKASI'NIN DÖVİZ REZERVLERİ Mİ ERİDİ?
Oysa son dönemde büyük bir övgüyle bahsedilen Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin toplam miktarı yaklaşık 136 milyar dolar. 2 hafta içinde döviz rezervlerimiz mi eridi? Merkez Bankası'nın resmi verilerine göre böyle döviz çıktısı ve erimesi yok.

BORSA'DAKİ KAYIP SANILDIĞI KADAR BÜYÜK MÜ?
Peki Borsa'da 17 Aralık'tan sonra yaşanan değer kaybı mıdır iddia edilen bu zararın sebebi? Rakamlarına bakacak olursa Borsa İstanbul 100 endeksi 17 Aralık operasyonu öncesi en çok 74 bin 973 seviyesini gördü. Operasyon ve sonrasında yaşanan istifaların ardındansa Borsa en düşük 61 bin 150 seviyesine geriledi. Yani  yaklaşık 13 bin 800 puanlık bir düşüş yaşandı.

Bu haftanın ilk iş günündeyse borsa 68 bin seviyelerine çıktı. Bu da 1 günde yaklaşık yüzde 6 nokta 42'lik bir yükseliş anlamına geliyor ki borsada bu tip aşağı - yukarı yönlü hareketlerin her zaman olduğunu bizzat Başbakan Erdoğan Gezi olayları esnasında söylemişti.

Başbakan Erdoğan, "Borsa bu iner çıkar. Borsa her zaman böyle istikrarlı bir çizgi takip etmez. Ama 90 binin üzerini gördü. Şimdi bunu kimse görmüyor. Ya bu 90 binin üzerine nasıl çıktı. Şimdi bu 3-5 bin puan iner. Sonra bakarsın yüz bini yakalar." diye konuşmuştu.

Peki Bakan Ala ve bazı çevrelerin iddia ettiği sözde 100 küsür milyar dolarlık zarar, dolardan kaynaklanmış olabilir mi?

DÖVİZ PİYASASINDA 100 MİLYAR DOLARLIK ZARAR MÜMKÜN MÜ?
17 Aralık operasyonu öncesinde dolar 2 nokta 03 seviyesindeydi. Operasyon sonrasıysa en çok 2 nokta 17'yi gördü. Bu % 6'lık bir yükseliş anlamına geliyor. Oysa döviz piyasalarından 100 milyar dolarlık bir kayıp olması için 1 trilyon doların üzerinde açık pozisyon işlemi gerçekleştirilmesi gerekiyor ki bu süreçte Türkiye piyasalarında böylesi dudak uçuklatıcı bir işlem hacmi olmadı...

"BU HESABI KİM YAPIYORSA KARGALAR GÜLER"
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla birlikte 'Ülke ekonomisi 100 milyar dolarlık zarar etti' iddialarına dair Ekonomi Yazarı Harun Kahraman, çarpıcı analizde bulundu.

Operasyon ile birlikte peş peşe istifaların gelmesinden sonra borsanın 13823 puanlık bir düşüş en düşük 61150'ye gerilediğini belirten Harun Kahraman, "Başbakan değil miydi borsa 94.000'den 70.000'e düşerken Gezi olaylarında, 'benim param yok borsa bu, bugün düşer yarın çıkar' diyen.. Diyelim ki 13350 puanda 100 milyar dolar kaybedilmiş olsun. Ters mantık kuralım Borsa 48.000'den 94.000'e çıkarken yani 46.000 puan yükselirken. 460 milyar dolar mı kazanıldı? O zaman nerede bu para? Bu hesabı kim yapıyorsa kargalar güler." ifadelerini kullandı...

<< Önceki Haber 'Yüz milyar dolar zarar' iddiası gerçek mi, çarpıtma mı? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER