'Deprem kuşağındayız; binaların su yalıtımı zorunlu olmalı!'

KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli, Emlaksergisi.com’un sektörel gelişime yönelik sorularını yanıtladı. Sürmeli; sektörün ekonomik olarak 6 milyar TL’ye ulaştığını vurgulayarak yalıtım sektörünün yıldızının parlak olacağını kaydetti.

'Deprem kuşağındayız; binaların su yalıtımı zorunlu olmalı!'

KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli, Emlaksergisi.com’un sektörel gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.Sürmeli,“Kentsel Dönüşüm’ün etkileri 2013 yılında tam hissedilmemekle birlikte, önümüzdeki yıllardan itibaren sektörün gelişimine olumlu katkılarının olacağı kaçınılmaz.Yalıtım sektörü, 2013 yılında, içerisinde yer aldığı inşaat sektöründen daha iyi bir büyüme performansı gösterdi. Sektörün ekonomik büyüklüğü 6 milyar TL’ye ulaştı. Bu anlamda en dinamik sektörlerden biri olan yalıtım sektörünün daha uzun yıllar yıldızının parlak olacağını düşünüyorum.’ değerlendirmesinde bulundu.

SU YALITTIMI ZORUNLU HALE GETİRİLMELİ
Sürmeli, “Türkiye’de hala konut ihtiyacının bulunması, yükselen hayat standartlarına bağlı olarak kaliteli yapılara duyulan ihtiyaç, mevcut yapı stoklarında güçlendirme ve renovasyon pazarlarının gelişimi sektörün potansiyelinin büyük olduğunu gösteriyor Su yalıtımında da benzer bir durum gözlemleniyor. Deprem kuşağında bulunan ve yapı stokunun büyük kısmı betonarme olan ülkemizde su yalıtımının hayati önemi var. Su yalıtımının zorunlu hale gelmesiyle, önümüzdeki yıllarda su yalıtım pazarının hızlı bir şekilde büyümesini bekliyoruz.”dedi. 

SEÇİM SÜRECİ BELİRSİZLİK ZAMANI
Seçim dönemi ve sonrasındaki süreci Emlaksergisi.com’a değerlendiren Sürmeli, “Küresel çapta faaliyet gösteren şirketlerin neredeyse tamamı ülkemiz pazarında faaliyet gösteriyor. Sektörün potansiyeli ve vaadettiği büyüme oranı, yabancı yatırımcıların ilgisini de Türkiye’ye yöneltiyor. Burada belirli bir ülkeden söz etmek mümkün değil. Örneğin İtalya’dan da Almanya’dan da şirketler var. Gerek yasal zorunluluklar gerekse tüketicilerin günden güne bilinçlenmesi gibi faktörlerin de etkisi ile sektörde bir daralma öngörmüyoruz. Seçim süreçleri genel olarak belirsizliklerin ön planda olduğu süreçler olarak biliniyor. Seçimler öncesinde hemen her sektörde durgunluk yaşanması doğal karşılanıyor.Nisan ayından itibaren sektörün normal ritmine kavuşacağını düşünüyoruz.” Dedi. 

TÜRKİYE’NİN COĞRAFİK KONUMU İHRACAT FIRSATI SUNUYOR
Emlaksergisi.com’un geçen yıl yapılan düzenleme ve uygulamalardan sonra sektörel beklentilerini sorduğu KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli, Özellikle son zamanlarda yapılan düzenlemelerin ısı ve su yalıtımını zorunlu kılmasıyla sektörün gelişme potansiyelinin ülkemize sağlayacağı katma değerin  giderek arttığını  kaydetti.Sürmeli ayrıca, Türkiye’nin avantajlı coğrafi konumunun da yeni  ihracat fırsatlarını beraberinde getirdiğine dikkat çekti.Kentsel Dönüşüm Projesi ile birlikte ülke genelindeki 18 milyon konut stokunun yaklaşık üçte birinin yeniden inşa edilmesinin beklendiğine dikkat çeken Sürmeli, inşaat pazarındaki büyümenin yıllar içerisinde Kentsel Dönüşüm Projesi’nin etkisiyle daha da artmasının beklendiğini kaydetti.

Emlaksergisi.com’un sektörel büyüme ve beklentilere ilişkin sorularını  cevaplayan Sürmeli, Yapı kimyasallarının, inşaat sektörünün en hızlı gelişen faaliyet kolları arasında yer aldığını vurguladı. KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli,2010 yılı itibariyle Türkiye GSYİH’nin üzerinde büyüme oranlarını yakalayan sektörün, 2012-2015 yıllarında da yine GSYİH’nin üzerinde, yüzde 10 civarında büyüme kaydetmesinin beklendiğine dikkat çekti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM  ALT SEKTÖRLERİ DE GELİŞTİRİR
Sürmeli,”Bir alt sektör olan mantolama pazarında, kentsel dönüşüm ve enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu gibi yasal zorunluluklarla şu an 55 milyon metrekare olan sektör büyüklüğünün her yıl artarak büyümesi bekleniyor.Bu kapsamda değerlendirdiğimizde kentsel dönüşümün inşaat sektörü ve alt sektörlerinde büyümeye büyük etkisinin olacağını söyleyebiliriz. Ayrıca depremden korunma, ısıtma ve soğutma maliyetleri ile bina ömrünü uzatma, sağlıklı yaşam alanları oluşturma konularında da kentsel dönüşümün önemli getirileri olacak. Bunların hepsinin inşaat sektörü ve alt sektörlerinde büyümeyi, ülkemizdeki konutların nitelik ve güvenlik açısından gelişmesini beraberinde getirmesi bekleniyor.”dedi.

TEDBİRLER UYGULANIRSA OLUMSUZLUK  ÖNLENİR
İçinde bulunduğumuz koşullarda piyasaların neye nasıl tepki vereceğini kestirmek gerçekten çok zor diyen KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli, “Dolardaki yükseliş üretim maliyetlerini doğrudan etkiliyor. Ek olarak geçtiğimiz haftalarda Merkez Bankası’nın faiz artırımına gitmesi, kredi faizlerini de doğrudan etkiledi. Öyle ki analistler, 2013 yılının Aralık ayında 100 bin TL kredi kullanabilen bir tüketicinin 2014’ün Şubat ayındaki oranlarla aynı krediyi kullanabilmesi ve aylık ödemeleri yapabilmesi için 350 TL daha yüksek gelir göstermesi gerektiğine dikkat çekiyor. Bu da daha düşük gelir seviyesindeki ailelerin kredi kullanarak konut satın almasını güçleştiriyor. Alınan tedbirler ve uygulanan politikalar başarılı olursa, olumsuzluk yıl geneline yayılmayacaktır.

İHRACAT CİROSU ARTIYOR
Bu büyümede KYK Yapı Kimyasalları olarak önemli bir rol oynadıklarını düşündüklerini kaydeden Sürmeli, “Kurulduğumuz günden bu yana devam eden ihracat çalışmalarımız, Diyarbakır fabrika yatırımımız ile büyük ivme kazandı. Özellikle Orta Doğu ülkelerine lokasyon olarak yaklaşarak nakliye avantajlı hale geldik. Toplam 4 fabrikamızın üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu ihraç ediyoruz. İhracat ciromuz, toplam ciromuzun yaklaşık yüzde 8’ini oluşturuyor. Bugün 20’nin üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracatımız Orta Doğu ülkeleri ve Avrupa Birliği ülkeleri ağırlıklı olarak devam ediyor. Avrupa’da Almanya, Hollanda, Fransa, Belçika, Orta Doğu’da ise Irak, İran ve Suriye örnek verilebilecek ihracat yapığımız ülkeler arasında.” Diye konuştu.  

KYK GEÇEN YIL YÜZDE 20 BÜYÜDÜ
Emlaksergisi.com’a firma olarak geçen yılı değerlendiren KYK Yapı Kimyasalları Yönetim Kurulu Başkanı Onur Sürmeli, başarılı ve büyüyen bir yapıyla 2013’ü kapattıklarını 2014 büyüme hedef ve beklentilerinin çok daha büyük olduğunu vurguladı. Sürmeli, “Dış cephedeki etkinliğimizi artıracak ve firmamızı ısı yalıtım pazarında daha da büyütecek bir yatırıma, 2014 yılı içinde imza atıyor olacağız. Eskişehir fabrikamızda; dış cephe kaplama ve boyaları, iç ve dış cephe macun grupları ve akrilik esaslı zemin kaplama ve boyaları için üretim kararı aldık. Bu yatırımımızı, 2014 yılının ilk çeyreğinde faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. Kayseri’deki 5’inci fabrikamızın inşaat çalışmaları sürüyor. Faaliyete geçtiğinde yıllık 175 bin ton üretim hacmine ve ürün gamımızdaki tüm ürünleri üretebilecek donanıma sahip bir üretim tesisi olacak.”diye konuştu.
 2014 HEDEFLERİ DAHA YÜKSEK
Değerlendirmesine devam eden Sürmeli; “Orta vadeli yatırım hedeflerimiz arasında ise, Marmara ve Ege Bölgelerine hitap edecek olan yapı kimyasalları üretim tesisleri yer almaktadır.Ulusal ve uluslararası kalite belgeleri ile geniş bir ürün portföyüne sahibiz ve bu ürünlerimizle yapılara değer katmayı, uzun ömürlü olmalarına katkı sağlayarak katma değer üretmeyi hedefliyoruz. İnşaat sektöründe geçtiğimiz yıl yaşanan durgunluk bizi etkilemedi ve büyümemizi sürdürdük. Bu büyümede su yalıtım ve ısı yalıtım ürünlerimizin payının oldukça büyük olduğunu söyleyebilirim. Şirket olarak yıllık bazdaki büyümemiz sektörel büyümenin çok üzerinde gerçekleşiyor. Bu da kurulduğumuz 2001 yılından bu yana çok kısa süre içerisinde Türkiye’nin önde gelen yapı kimyasalları üreticileri arasında yer almamızı sağladı. 2013 sonu hedefimizi de yine aynı paralelde, sektör büyüme tahminlerinin üzerinde, yüzde 20 büyüyerek kapattık.” Vurgusu yaptı.

<< Önceki Haber 'Deprem kuşağındayız; binaların su yalıtımı zorunlu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER