Gayrimenkul'de fiyat - risk ilişkisi

Türkiye, gayrimenkul’de birçok Avrupa ülkesiyle yarışır hale geldi.

Gayrimenkul'de fiyat - risk ilişkisi

Cushman - Wakefield  Genel Müdürü Toğrul Gönden,” Türkiye, gayrimenkul’de birçok  Avrupa ülkesiyle  yarışır hale geldi. Ancak ,gerçekçi  bir fiyat-risk ilişkisi kurulmadıkça bir yatırımcının İstanbul’u, Londra’ya tercih etmesi zor görünüyor.” dedi.

GYODER`in ev sahipliğinde yapılan 13’üncü Gayrimenkul  zirve’de, kronik bir konu haline gelmiş olan Türkiye`de yabancı yatırımın neden bu kadar kısıtlı olduğu ”sorusu yine gündeme geldi. Aynı soru, Cushman-Wakefield`in zirve öncesi  organize ettiği kahvaltıda da konuşuldu. Türkiye`nin önde gelen gayrimenkul geliştirme şirketleri ile  Ortadoğulu  yatırımcı ve yatırım danışmanlarının  biraraya geldiği kahvaltıda, Türkiye’ye yabancı yatırımcının nasıl çekilebileceği konuşuldu. Konu ne kadar kompleks olsa da ortaya gayrimenkul geliştirici şirketlerin fiyat beklentisini oluştururken yabancı yatırımcının beklentilerini doğru anlamak  ve yönetmek  zorunda olduğu çıktı. 

Konuya ilişkin  değerlendirmede bulunan Cushman - Wakefield  Genel Müdürü Toğrul Gönden, düzenlenen ULI (Urban Land Institute) organizasyonunda konuşan 3 ayrı yabancı yatırımcının bahsettiği en önemli yatırım kriterlerini şöyle sıralandı; Pazarın şeffaflığı, Kur  ve enflasyon riskinin yönetilebilir olması, Lokal çözüm ortağının güvenilirliği, Hukuki güvence, Likidite (yatırımlardan hızlı çıkabilme kabiliyeti). Cushman - Wakefield  Genel Müdürü Toğrul Gönden, “Ne kadar çok yabancı yatırımcı olursa, yatırımlardan hızlı çıkabilme kabiliyeti de o kadar artar. Bu seçeneğin eksik ya da yetersiz olması ise yabancı yatırımcıyı korkutur. Londra`ya bakıldığında  bir ofis binası, 8 sene içinde 3 kez el değiştirebiliyor. Londra bu şekilde her yıl, hareketliliğine hareketlilik katıyor. Londra`nın geçen yıl 27 milyar, buna karşılık İstanbul`un sadece  280 milyon Dolar’lık yabancı yatırım çekmesinin en önemli nedeni budur.” tespitinde bulundu. 

İstanbul, getiri bakımından Londra’dan yüksek, risk bakımından Moskova’dan düşük olmalı diyen Gönden, ”Oysa Gayrimenkul yatırımcıları temelde 3 farklı strateji uyguluyor.Düşük riskli ve düşük getirili yatırım, Yönetilebilen risk ve makul getirili yatırım.Yüksek riskli ve yüksek getirili yatırım. Düşük riskli ve düşük  getirili yatırımlar için ideal pazarları Londra, Paris, New York, Frankfurt  olarak  sıralayabiliriz. Birçok  konuda  hızla gelişme  kaydeden Türk gayrimenkul  pazarında  yatırım yapmak isteyenler  ise, diğer pazarlarla karşılaştırıldığında  yüksek riskle karşılaşmıyor. Bu nedenle yüksek getiri beklentisi içinde de  olmamalılar. Özellikle  İstanbul, gayrimenkul pazarının gelişmesiyle birlikte birçok  Avrupa ülkesiyle gayrimenkul ve arsa fiyatları konusunda yarışır hale geldi. Ancak  yine de başta imar ve kur riskleri olmak üzere, gerçekçi bir fiyat-risk ilişkisi kurulmadıkça bir yatırımcının İstanbul'u, Londra’ya tercih etmesi zor görünüyor.” Dedi.

Cushman - Wakefield  Genel Müdürü Toğrul Gönden, “düşük riskle yüksek getiri bekleyen yatırımcıların İstanbul'a gelmesi için İstanbul’un getiri bakımından  Londra`dan yüksek, risk bakımından ise, Moskova`dan düşük olması gerekiyor. Bu nedenle ikinci stratejiyi uygulayan yatırımcıların Türkiye’deki proje geliştiricileri tarafından tercih edilmesi ve Türkiye’deki gayrimenkullerin  bu şekilde pazarlanması çok önemli.” Diye konuştu.Dünyanın en büyük  gayrimenkul yatırımcılarının ülke stratejilerine bakıldığında Türkiye'nin  çok da yer almadığını alsa da Avrupa mı Asya stratejisinde mi yer alması gerektiği sorusuyla karşılaşıldığını görüyoruz diyen  Gönden, Türkiye gelişmekte olan bir ülke olsa da BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) üyesi değil. Bu grup genişletilince  ilk eklenenler Meksika ve Endonezya oluyor. Başarılı ekonomik büyüme yolculuğumuzun algısını yeterince oluşturamadığımızı, nefes kesen güzellikteki İstanbul`un Paris, Londra veya New York gibi marka şehirler arasında yer almadığını görüyoruz.” dedi. 







<< Önceki Haber Gayrimenkul'de fiyat - risk ilişkisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER