Konut fiyatları yüzde 13 arttı

Yeni konut fiyat endeksi raporu’na göre konutlar yüzde 13.55 arttı...

Konut fiyatları yüzde 13 arttı

Yeni Konut Fiyat Endeksi Raporu’na göre;  yeni konut fiyatları bir ayda yüzde 0.49 arttı. Ocakta yıllık artış oranı ise yüzde 13.55 olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre; İstanbul, Ocak 2014’te konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği  şehir oldu. 

Reidin.com ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2014 Ocak ayı raporu yayınlandı. İkinci el ve yeni konutlara yönelik çalışma, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’de gerçekleştirildi. Star gazetesinin haberine göre;  yeni konut fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0.49, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 13.55 artış kaydetti. Garanti Bankası’nın desteğiyle yapılan araştırmaya göre; bir önceki aya göre kıyaslandığında İstanbul, metrekare başına yüzde 1.87 değer artışıyla Ocak 2014’te konut satış fiyatlarının en fazla yükseldiği il oldu. 

Aynı dönemde metrekare başına konut satış fiyatları Bursa’da yüzde 1.14, Adana’da yüzde 1.07, İzmir’de yüzde 0.80, Ankara’da yüzde 0.78, Antalya’da yüzde 0.19, Kocaeli’nde ise yüzde 0.10 arttı. kiralar değişmedi Diğer yandan konut kira değerleri Bursa’da değişmezken, Antalya’da yüzde 0.39 azaldı. 

GYODER Başkanı Aziz Torun, endeks sonuçları İstanbul genelinde değerlendirildiğinde ocakta Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0.55, Asya yakasında yer alan markalı konut projelerinde ise yüzde 0.46 artış gerçekleştiğini belirtti. Torun “Bu ayki endeks artış oranı ocak ayında yüzde 1.98 olarak gerçekleşen TÜFE’nin de altında kaldı. Bu sonuçları finansal yatırım araçlarının getirileriyle karşılaştırdığımızda ise yüzde 0.44 getirisi olan devlet iç borçlanma senetlerine, yüzde 0.41 olan mevduat faizine ve eksi yüzde 7.01 olan BIST 100 endeksine kıyasla yüksek oranda artış gösterdiğini ifade edebiliriz” dedi.


<< Önceki Haber Konut fiyatları yüzde 13 arttı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER