Enderun teravihli, Reşit Muhtar'lı Boğaziçi Ramazanları...

Rahmetin tecellisi olan Mübarek Ramazan-ı Şerif ayına yaklaşmış bulunmaktayız...

Enderun teravihli, Reşit Muhtar'lı Boğaziçi Ramazanları...

Bu mübarek ayı değerlendirme adına âdet haline gelmiş çeşitli organizasyonlar tertip edilmekte. Bunlardan biri de İstanbul Boğaziçi’nde icra edilen Ramazan programları. 

Büyük lüks teknelerdeki bu programlarda iftarlar hatta sahurlar yapılabilmekte. Boğaziçi’nin yalılarından, dereleri ve tepelerine kadar anlatılmasının yanı sıra Osmanlı Ramazan kültüründen bahisle tarihi söyleşiler, Mûsikî dinletileri ve çocuklar için piyesler farklı Ramazan aktiviteleri arayanlar için birebir imkanlar sunmakta.

Boğaziçi’nde yapılan bu Ramazan Ayı programlarının renkliliğinin yanında son zamanlarda Osmanlı’dan günümüze tekrar âdet haline gelmiş Enderun usulü teravih namazı da Boğaz’ın serin suları üzerinde eda edilmeye başlandı.


Sitemizin yazarlarından olan Eyüp Ensar Uğur, Boğaziçi’nde Enderun teravih namazı fikrinin sahibi olarak bu konuda şunları söylemekte:

“ Büyük teknelerde Teravih namazını inşallah bu yıl üçüncü kez Enderun usulü ile eda etmiş olacağız. Osmanlı Saray ve büyük konaklarında musikişinas imam ve müezzinlerin eşliğinde kılınan teravih namazının her bir dört rekatında birbirinden farklı makamlarda Kur’an okunurdu. Her namaz arasında da yine farklı makamlarda ilahiler söylenirdi. İşte biz de bu usulle teravihi yaza denk gelen Ramazanlarda deniz üzerinde kılalım dedik. Çok güzel sesli bir imamızın kıldırdığı namazın, suyun üzerinde ve yıldızların altında öyle bir manevi havası var ki tarifi mümkün değil.”

Boğaziçi’nde Ramazan programlarını organize eden TarihGezi’nin yetkilisi Fatih Delioğlu ise bu yıl ki organizasyon’a ünlü sanatçı Reşit Muhtar’ın da ilahileriyle eşlik edeceğini söyledi. Program’ın beş saat kadar sürdüğünü, iftardan sonra akşam namazını sahil camilerinden birinde kılındığını, sonrasında devam eden programda çeşitli süprizlerinin olduğundan bahsetti. Vaktin girmesiyle birlikte yatsı namazı ve teravih namazının yönü kıbleye çevrilmiş geminin üst katında eda edildiğini, ayrıca yüz kişiden üç yüz kişiye kadar insanın namaz kılabilmesine olanak veren gemilerde bayanlar için de uygun alanlar tahsis ettiklerini anlattı.

İRTİBAT TEL: 0532 623 29 33
<< Önceki Haber Enderun teravihli, Reşit Muhtar'lı Boğaziçi Ramazanları... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER