Engelliler, uzman dağcılarla Uludağ'da zirve yaptı

Engelliler, uzman dağcılarla Uludağ'da zirve yaptı

Bursa'da faaliyet gösteren Nokta Dağcılık ve Kayak Sporları Kulübü'nün düzenlediği 10 Kasım Atatürk'ü amma etkinliği kapsamında düzenlenen tırmanışa katılan engelli vatandaşlar küçük zirveye kadar çıkma başarısı gösterdi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Uludağ Jandarma tarafından da desteklenen etkinlik sorunsuz bir şekilde tamamladı. Zirvenin aşağısında herhangi bir soruna karşılık bir ambulans da hazır bekletilirken, engelli vatandaşlar hayatlarının belki de en heyecanlı anlarını yaşadı.

Sabah saatlerinde Ördekle Kültür Merkezi'nde toplanan dağcılık kafilesi otobüslerle çıktıkları oteller bölgesinden ise jandarmaya ait araçlarla maden bölgesine kadar çıktı.

Daha sonra zorlu tırmanış başladı. Aşırı fırtınada yapılan zirve tırmanışı tamamlanınca zirvede bulunan sığınma evinde varan kafile burada dinlenip ısındı. Normalde zirvede yapılması planlanan tören ise bu sığınma evinde yapılmak zorunda kalındı. Zirvede Atatürk posteri açan grup, sığınma evinde ise saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı okudu.

Günün anlam ve önemine dair konuşmaların yapıldığı programda Müzeyyen Yıldırım, tarafından Hacer Özkalender'a dağcılara teşekkür mahiyetinde bir kupa takdim edildi. Burada kumanyaların yenmesinin ardından zorlu iniş başladı. İnişin de başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından otobüslerle kente dönüldü.

'BEYİNLER ENGELLİ OLMASIN'

Tırmanışa katılan ve kendisi de engelli olan Türkiye Sakatlar Derneği Bursa Şube Başkanı Müzeyyen Yıldırım, Nokta Dağcılık ve Kayak Sporları Kulübü'nden kendilerine 10 Kasım Atatürk'ü anma kapsamında zirve tırmanışı teklifi gelince çok heyecanlandıklarını belirtti. Yıldırım, "Dağ tırmanışı olunca da biz engelli arkadaşlardan en uygun arkadaşları bulabilirmişiz düşüncesiyle beni de heyecanlandıran bir yürüyüş oldu. Burada en önemli nokta uygun arkadaşları bulabilmekti. Başta biraz daha geniş düşündüğümüz projeyi biraz daha küçülterek en uyun 7 engelli arkadaşla dün küçük zirve yürüyüşü yaptık." dedi.

Dağı görünce önce korktuklarını anlatan Müzeyyen Yıldırım, şunları kaydetti: "Ben ve arkadaşlarımız için ilkti. Ben de engelli olduğum için önce tırmanacağımız alanı görünce hatta 'yapabilir miyiz' düşüncesine kapıldık. Fakat beyinler engeli olmasın. Biz engelliler dün bunu başardık. Çok heyecanlı ve gururluyuz. Lisanslı dağcı arkadaşlar bize refakat etti. İlk başta 'acaba çıkabilir miyiz?' diye düşündük. Benim gibi diğer arkadaşların da ayak, engelli durumlarımız var. Çıkabilir miyiz, çünkü şehirde bizim çıktığımız bir kaldırım veya merdiven. Ama orada dağı görünce heyecanlandım. Çünkü ben zaten akşamdan heyecanlıydım. Ama çok şükür yaptık ki bundan da gururluyuz."

Nokta Dağcılık ve Kayak Sporları Kulüp Başkanı Hacer Özkalender ise bu projeyi götürdüklerinde Müzeyyen Yıldırım ve diğer engelli arkadaşların çok heyecanlandıklarını söyledi. Özkalender, "Biz önce bu arkadaşlarımızı hedeflediğimiz noktaya nasıl çıkartacağımız noktasında küçük bir eğitim verdik. Daha sonra her bir engelli arkadaşa da 2 tane lisanslı dağcı arkadaşı refakatçi olarak vererek arkadaşları sorunsuz bir şekilde zirveye çıkardık. Biz dağcılar için en önemli şey ise zirveye çıkmak değil oradan aşağıya inmektir. Her zaman sıkıntı olan iniştir çünkü. Ama Allah'a çok şükür hiçbir şekilde bir sıkıntı çekmeden aşağıya indik." şeklinde anlattı.
Engelliler-uzman-dagcilarla-Uludagda-zirve-yapti-1933166.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Engelliler, uzman dağcılarla Uludağ'da zirve yaptı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER