Erdoğan: Rusya iddiasını tüm belgeleriyle ortaya koyup ispat etmeli


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Putin'in, Türkiye'ye giden ve petrol taşıyan bir takım kamyonlardan bahsettiğini belirterek, "Uluslararası ilişkiler dedikoduyla iftirayla yürümez. Hele hele Sayın Putin'e hiç yakışmaz. Şayet Rusya'nın böyle bir iddiası varsa tüm belgeleriyle bunu ortaya koymak, bunu ispat etmek mecburiyetindedir. Yakında Paris'te bir zirve var. Orada da bunları konuşabiliriz." dedi.

'HELE HELE PETROL OLAYI TAM BİR SAYGISIZLIKTIR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bayburt'ta katıldığı toplu açılış töreninde vatandaşlara hitap etti. Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 120 ülke ile birlikte Türkiye'nin de ılımlı muhalifleri muhatap olarak kabul ettiğini, Suriye'de Koalisyon güçlerinin DAİŞ'e karşı yürüttüğü operasyonlara Türkiye'nin de aktif destek verdiğini hatırlattı. Erdoğan, "Tüm dünyada DAİŞ terör örgütüne karşı en ciddi mücadeleyi biz veriyoruz. 140 vatandaşımızın ölümüne, 7 güvenlik görevlimizin şehit olmasına yol açan bu örgütün faaliyetlerine karşı her türlü önlemi aldık, alıyoruz. Buna rağmen DAİŞ'i Türkiye ile ilişkili göstermeye çalışmak Türkiye'ye karşı büyük bir saygısızlıktır. Hele hele petrol olayı tam bir saygısızlıktır. Sayın Putin, Türkiye'ye giden ve petrol taşıyan bir takım kamyonlardan bahsediyor. Uluslararası ilişkiler dedikoduyla iftirayla yürümez. Hele hele Sayın Putin'e hiç yakışmaz. Şayet Rusya'nın böyle bir iddiası varsa tüm belgeleriyle bunu ortaya koymak, bunu ispat etmek mecburiyetindedir. Yakında Paris'te bir zirve var. Ben kendilerinden olayın olduğu gün randevu talebinde bulundum. Telefonla görüşelim istedim. O günden bugüne dönmediler. Şimdi Paris'te İklim Değişikliği Zirvesi var. Zannediyorum kendileri de oraya gelecek. Orada da bunları konuşabiliriz." diye konuştu.

'RUSYA'NIN UÇAK MESELESİNİ BAHANE EDEREK SURİYE'DEKİ ASKERİ VARLIĞINI GÜÇLENDİRMENİN GERİSİNDEKİ KURNAZLIĞI DA GÖRMÜYOR DEĞİLİZ'

Erdoğan, Rus savaş uçaklarının sınırları ihlal ettiğinin radar görüntüleriyle, ses kayıtlarıyla tüm dünyaya duyurulduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Bu konuda Türkiye'nin haklı olduğu tüm dünya tarafından kabul ediliyor. Rusya'nın da iddialarını bu şekilde ispatlama mükellefiyeti vardır. Aksi takdirde Türkiye'ye yapılan bu ağır ve haksız itham yüzünden Rusya yalancı durumuna düşecektir. Rusya'nın uçak meselesini bahane ederek Suriye'deki askeri varlığını güçlendirmenin gerisindeki kurnazlığı da görmüyor değiliz. Bu mesele sadece bizim değil tüm dünyanın tüm bölgenin meselesi. Sayın Putin, 'Kim terörizme çifte standart uyguluyorsa ateşle oynuyordur.' diyor. Bu söze ben sonuna kadar katılıyorum; Suriye'de 380 bin cana mal olan devlet terörü uygulayan Esed rejimine destek olmak, evet bu da ateşle oynamaktır. DAİŞ'le mücadele bahanesiyle uluslararası meşruiyeti olan muhalifleri vurmak, evet ateşle oynamaktır. Türkiye'nin haklılığının tüm dünya tarafından kabul edildiği bir hadiseyi bahane ederek bize olmadık ithamlarda bulunmak, meseleyi vatandaşlarımıza ki bir fuara katılmak için Rusya'ya giden vatandaşlarımıza eziyete vardırmak, evet ateşle oynamaktır. Bölgede ticari faaliyet veya insani yardım amacıyla bulunabilecek TIR'ları sorumsuz bir şekilde vurmak, evet ateşle oynamaktır.

'RUSYA'DAN BU KONULARDA DEVLET CİDDİYETİNE YAKIŞIR BİR TAVIR BEKLİYORUZ'

Rusya'ya çok samimi olarak ateşle oynamamasını tavsiye ediyoruz. Rusya'dan bu konularda devlet ciddiyetine yakışır bir tavır bekliyoruz. Her şeyin açık ve samimi bir şekilde ortada olduğu bir hususta tam tersi iddialarda bulunmak, Rusya'yı dünyanın gözünde inanıyorum ki çok farklı bir konuma itecektir. Biz Rusya ile olan ilişkilerimizi gerçekten çok önemsiyoruz. Sayın Putin, Türkiye'nin kendilerini sırtından bıçakladığını söylüyor. Bu millet bugüne kadar hiç kimseyi sırtından bıçaklamamıştır. Bu millet göğüs göğüse savaşmasını bilen bir millettir. Biz bu ilişkilerin zarar görmesini istemiyoruz. Suriye sınırımızın ihlali sebebiyle yaşanan hadise kendi mecrasında sonuna kadar takip edilir, her şey araştırılır. Sonuçta hangi tarafın olayda kastı veya ihmali olduğu ortaya çıkar. Ama bu mesele üzerinden Türkiye'ye yönelik topyekün bir iftira kampanyası başlatılmasını, vatandaşlarımızın taciz edilmesini, ilişkilerimizin tehlikeye atılmasını Rusya'ya yakıştıramıyorum."

Pazartesi günü Paris'te yapılacak zirvede Putin'le bu meseleyi yüz yüze görüşmek istediğine işaret eden Erdoğan, "Makul bir noktada buluşmayı arzu ediyorum. Bu konunun gereksiz bir şekilde tırmandırılmasından rahatsız olduğumuz da ifade etmek isterim. Türkiye ile Rusya arasında gerçekten çok büyük işbirliği potansiyeli var. Bu sorunun ne mevcut ilişkilerimize ne de potansiyelimize zarar vermesini istemiyoruz. Türkiye ile Rusya'nın ilişkilerinin bozulmasından memnuniyet duyanlar çıkabilir. Ama bu durumdan zarar görecek olan sadece ülkelerimizdir. Rusya'ya samimiyetle diyorum ki gelin böyle bir duruma meydan vermeyelim." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Erdoğan: Rusya iddiasını tüm belgeleriyle ortaya koyup... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER