Erdoğan'ın çıkışına rağmen AKP'li belediyeler yarışa girdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Eyy Nobel sen nasıl barış ödülü dağıtıyorsun” çıkışına rağmen, AKP’li belediyeler Nobel ödülü almak için yarışa girdi. Kilis’in ardından Gaziantep de, Suriyeli sığınmacılara yönelik çalışmaları nedeniyle Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildiler.

Erdoğan'ın çıkışına rağmen AKP'li belediyeler yarışa girdi

Kilis Nobel’e bizzat AKP Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün tarafından aday gösterilmişti. Üstün, Nobel Komitesi’ne gönderdiği mektupta, Kilis’in Suriyeli sığınmacılara yönelik gösterdiği performans ile “Nobel barış ödülünü hakettiğini” yazdı. Kilis’in AKP’li belediye başkanı Hasan Kara da yaptığı açıklamada, Kilis’in kendi nüfusundan daha çok Suriyeli sığınmacıyı barındırdığına dikkat çekerek,  “Kilis nüfusundan çok fazla göçmeni yıllardır barındırıyor, onlarla birlikte yaşıyor ve bir olay bile olmuyor. Empati yapalım, diyelim Ankara’nın nüfusu 5 milyon, 6 milyon mülteciyi burada barındırabilir miydik? Çok zor. Ama Kilisliler nüfusundan çok daha fazla insanı yıllardır misafir ediyor. Bu nedenle Nobel Barış Ödülü Kilislilere verilsin. Bundan daha barışçıl bir davranış olabilir mi?” dedi.

Gaziantep’i ise Nobel barış ödülüne, AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin aday gösterdi. Eski bakan Şahin, Gaziantep’in yeni logosunun tanıtım töreninde yaptığı açıklamada, Nobel barış ödülü için resmen başvuruda bulunduklarını vurgulayarak, “Biz bugün Nobel’e başvurduk. Gaziantep, Nobel’i hakediyor dedik” diye konuştu. Bu yıl olmazsa, seneye yine başvuruda bulunacaklarını belirten Fatma Şahin, Gaziantep’in aldığı Gastronomi ödülüne atıf yaparak, “Gastronomi gibi, Nobel’le ilgili de hedefimize ulaşacağız” dedi.


Nobel barış ödülüne “Suriyeli sığınmacılara yardım” kontenjanından bir adaylık da Yunanistan’dan ortaya çıktı. Ege’de botlarla adalara ulaşmaya çalışan Suriyeli sığınmacılara yardımcı olan Yunan adaları sakinlerine de Nobel barış ödülü verilmesi için uluslararası düzeyde kampanya başlatıldı. Kampanyaya; Oxford, Princton, Harvard, Cornell ve Kopenhag gibi dünyaca ünlü üniversitelerin öğretim üyeleri destek veriyor.

Kampanya ile Midilli, Kos, Rodos, Sakız ve Leros adaları sakinlerinin Nobel barış ödülüne aday gösterilmesi için imza toplanıyor. Akademisyenler, Nobel barış ödülünün ada halkına, Suriyeli sığınmacılar için kurdukları “dayanışma ağı” nedeniyle verilmesini istiyorlar. Dayanışma ağında görev yapan  Yunan adalarındaki gönüllüler, adalara ulaşan mülteciler için hijyen çantaları, yiyecek ve temiz kıyafetler sağlanması için çalışırken, mültecilerin ‘bir sonraki adımları için’ de yardımcı oluyorlar.

SÖZCÜ
<< Önceki Haber Erdoğan'ın çıkışına rağmen AKP'li belediyeler yarışa... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER