Erzurumlu çocukların arafalık sevinci

Erzurumlu çocukların arafalık sevinci

Erzurum'da çocukların asırlardır dini bayramlar öncesi yaşadığı 'arafalık' sevinci yani fındık, ceviz, şeker, lokum toplama geleneği bu Kurban Bayramı arifesinde de bütün canlılığıyla yaşandı.

Günün ışımasıyla birlikte bayramlık elbiselerini giyen çocuklar ellerine aldıkları poşet ve çantalarla kapı kapı dolaşarak büyüklerin ellerini öpüp arafalık topluyor. Çocuklar topladıkları arafalıkları gün içerisinde diğer arkadaşları ile birlikte topluca yiyor ya da evlerine götürüp annelerinin tasarrufu altında çayla birlikte çerez niyetine tüketiyor.

Çocuklar kadar yetişkinlerde de arafalık heyecanı yaşıyor. Kapılarını çalan çocuklara mütebessim bir çehre ile şeker, çikolata sunan ev sahipleri, ellerini öpen çocuklara hayır dua edip, başlarını okşayarak yolcu ediyor.

Erzurumlular, Ramazan ve Kurban bayramları arifesinde arafalık geleneğini yaşatmak için market veya şekercilerden 10'ar kilogram ağırlığında aldıkları arafalıkları gün içerisinde kapılarını çalan çocuklara dağıtıyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ARAFALIK GELENEĞİNİ TEHDİT EDİYOR

Milli Eğitim'den emekli 75 yaşındaki Asaf Taşçı, Şehitler Mahallesi 1. Çıkmaz Sokak'taki evin bahçe kapısı önünde arafalık toplayan çocuklara çikolata dağıttı. Taşçı, arafalık geleneğinin yaşatılmasından duyduğu sevinci dile getirdi. Taşçı, 10 torunu bulunduğunu ve bunların da komşu evlere arafalık toplamak için gittiğini belirterek, "Erzurum'un eski mahallelerinde arafalık toplama geleneğinin yaşatılıyor olması sevinç verici. Kentsel dönüşümle birlikte birçok eski mahalle yıkıldı. Modernleşmeyle birlikte çocukların arafalık toplama geleneği de yok olmaya yüz tuttu. Bu bayram arifesinde çocukların bayramlıklarını giyinip evimizin kapısını çalıp, el öpüp, bayramı tebrik edip arafalık toplaması bizleri yeniden doğmuş gibi mutlu ediyor." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Erzurumlu çocukların arafalık sevinci Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER