Esnafa yılbaşı faturası: 3 milyar TL

Yeni nesil yazar kasa uygulaması yılbaşından itibaren başlıyor. Yazar kasa değişimi için esnafın cebinden bin 400 ila 5 bin lira arasında para çıkacak

Esnafa yılbaşı faturası: 3 milyar TL

Milyonlarca esnafın cebini yakacak yeni nesil yazar kasa uygulaması yılbaşında başlıyor. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren 2,1 milyon esnaf yeni nesil yazar kasa kullanmaya başlayacak. Uygulamaya geçmeyen esnafa ise ceza verilecek.

Özgür Düşünce Gazetesi'nin haberine göre, 1.500 liradan başlayan yazar kasa fiyatları nedeniyle esnafın cebinden en az 3 milyar TL çıkacak. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), uygulamanın bir yıl ertelenmesini talep ediyor. Ancak bugüne kadar hükümetten ses çıkmadı.

OCAK SON TARİH
2013 yılında başlatılan proje ile yeni nesil akıllı yazar kasa kullanımı 1 Ocak 2016 tarihinde zorunlu oluyor. Zorunlu olacak yeni nesil akıllı cihazlar, hem yazar kasaların fiş kesme özelliğini yerine getirecek hem de kredi kartı ile işlem yapılmasını sağlayacak. İşletmelerde kullanılan yazar kasalar da kaldırılacak. Yeni uygulamayla birlikte mobil POS’lar birer yazar kasaya dönüşecek.

ELEKTRONİK TAKİP
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hayata geçirdiği Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar Projesi sayesinde artık nakit satışta da bilgiler POS cihazına girecek. Bu şekilde bütün alışverişler elektronik ortamda takip edilmeye başlayacak. Buna göre artık yazar kasa slipi, fatura- fiş yerine geçecek.

ESNAF DEĞİŞTİREMEDİ
Ekonomideki belirsizlikler ve terör olayları nedeniyle esnaf, yazar kasalarını yenileyemedi. Değişim yapamadıkları için ceza yemekten korkan esnaf, uygulamanın bir yıl ertelenmesini talep ediyor.

HERKESİN CEBİ YANACAK
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, uygulamanın 1 Ocak 2017 tarihine kadar bir yıl ertelenmesi gerektiğini ifade etti. Yeni nesil yazar kasaların fiyatlarının bin 400 ile 5 bin lira arasında değiştiğini aktaran Palandöken, bu nedenle esnafın en az 3 milyar liralık bedel ödeyeceğini kaydetti.

DEVLET DESTEK VERSİN
Bendevi Palandöken, ekonomideki belirsizlikler ve terör olayları nedeniy- le esnafın iş yapamadığını söyledi. Esnafın yeni yazar kasa alacak gücünün olmadığını dile getiren Palandöken, “2 milyon yazar kasanın değişimi için 3 milyar liralık bir harcama gerekli. Esnafın durumu bu yatırımı yapmaya hiç uygun değil. Piyasada esnafımız iş yapamadı. Bu nedenle yeni nesil yazar kasa kullanımının zorunluluğu ya bir yıl ertelensin ya da devlet değişime destek versin” dedi.
<< Önceki Haber Esnafa yılbaşı faturası: 3 milyar TL Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER