Evrensel Hukuk Platformu: Digiturk'ün kanal sansürü anayasaya aykırı

Evrensel Hukuk Platformu: Digiturk'ün kanal sansürü anayasaya aykırı

Antalya İnsani Değerler ve Evresel Hukuk Platformu Başkanı Avukat Mücahit Gündoğdu, Digiturk'ün seçim öncesi savcılığın yazısını gerekçe göstererek Kanaltürk, Samanyolu TV, Mehtap TV, Samanyolu Haber TV, Bugün TV, Irmak TV ve Yumurcak TV'ye sansür uygulamasının Anayasa'ya, vicdana ve kamu yararına aykırı olduğunu belirtti.

Avukat Gündoğdu, yaptığı açıklamada "Ortada somut delil yok iken tamamen soyut, hiç bir hukuki dayanağı olmaksızın aykırıdır, bu şekilde yapılan bir uygulama, başta evresel insan hakları beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleme, anayasa olmak üzere tüm basın medya mevzuatına aykırıdır. Bu olay gösteriyor ki, hiç bir hukukla bağlı olmaksızın keyfi, tamamen kişisel özel emir talimat, direktifle kamuoyu üzerinde seçim öncesi korkutma, yıldırma yönelik yapılan bir uygulamadır." dedi.

TV'lere sansürün ancak kabile devleti pozisyonunda Orta Afrika ülkelerinde adı cumhuriyet olan kabile devletleriyle otoriter ve totaliter Kuzey Kore gibi ülkelerde görülebileceğinin altını çizen Gündoğdu, 21'inci yüzyıl Türkiyesi'nde olmasının ise utanç verici bir durum olduğunu kaydetti. Avrupa Birliği'ne (AB) girmede ilerleme raporları ve çağdaşlama hedefleri içerisinde AK Parti'nin sözde hedefleriyle bakıldığında zıtlık teşkil ettiğini belirten Gündoğdu, bu tür uygulamaların Türkiye'yi başta AB olmak üzere tüm dünyada rezil ettiğini ifade etti.

Gündoğdu, şunları söyledi: "Belli bir grubu yönelik ve özgür bir şekilde basın medya faaliyetlerini yürütmek isteyenlere karşı yapılan bu işlemler fiili yoldur, diyerek toplumu ve özgür medyadan yararlanmasını hiçe saymaktır. Bu durum diğer yapılan olaylarla birlikte değerlendirildiğinde, (okul ve dershane basmalar) yeni ceza kanunumuzda düzenlenen soykırım suçuna bile vücut verecek, boyutta eylemlerdir. Dolayısıyla Türk hukuk sistemini amacı dışında yorumlamak, hukuk sistemini hiçe saymak ve hukuku bir kenara bırakanlara bu ve benzeri işlemeleri yapanların yargı nezdinde, hesap vermeleri kaçınılmazdır. Yaklaşan seçimler dolasıyla yapılan bu algı operasyonları tıp ki diğerlerinde olduğu gibi tutmayacağı açıktır. Bu tür uygulamalar ülkemizi dünyada gülünecek bir duruma düşürmüştü. Bu tür hukuksuz uygulamaya imza atanlar yargı karşısına çıkarak hesap vereceğini unutmamalı."
, CİHAN
<< Önceki Haber Evrensel Hukuk Platformu: Digiturk'ün kanal sansürü anayasaya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER