Fas Kralı: Fas, Sahra'yı savunmak için çocuklarının hayatlarını verdi


Fas Kralı 6. Mohammed, Yeşil Yürüyüş'ün 40'ıncı yılı vesilesiyle Laâyoune kentinden yaptığı halka hitap konuşmasında, Fas'ın Sahra konusunda sarf ettiği gayretleri için "Fas, Sahra için her şeyini verdi. Sahra'yı savunmak için çocuklarının hayatlarını verdi" ifadesini kullandı.

Kral 6. Mohammed, "Fas, uluslararası toplumun 2007'de bu krizden çıkılması amacıyla yaptığı çağrıya olumlu cevap verdi ve biz, güney illeri için uluslararası toplumun ciddiyet ve inandırıcılığını onayladığı özerklik girişimi sunduk" dedi.

Kral, ülkeyi bölmek isteyen yabancı kuruluşların davranışlarının altındaki sebepleri bildiklerini ve bu organizasyonların Fas'ın içişlerine karışma hakları olmadığını söyledi.
Kral 6'ıncı Mohammed, konuşmasına, "İnsani yardım olarak verilen 100'lerce milyon Euro, -ki yıllık 60 milyon Euro yapıyor- nereye kayboldu? Ayrılıkçı (Polisario ) liderlerin aşırı zenginlikleri, Avrupa'da ve Latin Amerika'daki banka hesapları ve gayrimenkulleri nasıl açıklanabilir?" şeklinde devam etti.

Cezayir'de bulunan Tindouf kamplarında yaşayan sahralılarla ilgili ise şunları söyledi: "Cezayir, bu kamplarda yaşayanların yaşam şartlarını iyileştirme adına neden hiç bir şey yapmıyor? 40 yıl boyunca yıllık 150 adet konuttan toplam 6 bin konutu sağlayamadı mı, yoksa bunu yapmak mı istemedi?"

Kral ayrıca, güneyde bulunan Laâyoune-Sakia El Hamra, Dakhla-Oued Eddahab ve Guelmim-Oued Noun adlı 3 bölgede, bu bölgelerdeki şehirleri kalkındırma amacıyla yerli ve yabancı yatırımcılara açık büyük çaplı yatırım projeleri müjdesi verdi.

Kral 6. Mohammed, bu projelerden bazılarını şu şekilde sıraladı:

Laâyoune-Sakia El Hamra, Dakhla-Oued Eddahab ve Guelmim-Oued Noun bölgelerinde, sosyal ve tıbbi eğitim projeleri
Tiznit, Laâyoune ve Dakhla kentlerini birbirine bağlayacak uluslararası standartlarda otoban
Finansman bulunduğu takdirde kuzeyde bulunan Tanca kentini en güneyde Lagouira kentine demiryoluyla bağlama projesi, ki bu proje Marakeş-Lagouira arası demiryolunun yapımıyla sağlanılabilecek
Dakhla kentine "Dakhla Atlantik Büyük Limanı" projesi
Güneyde, güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi projeleri
Dakhla kentinde deniz suyunu tuzdan arındırma projesi
Laâyoune, Marsa ve Boujdour kentlerinde sanayi bölgesi projesi

Kral 6. Mohammed, Fas hükumetine güneyde Afrika'ya hizmet verecek bir hava ulaşım merkezi oluşturma konusunda düşünmeleri çağrısında bulundu.

"Yeşil Yürüyüş", Fas Kralı 6. Mohammed'in babası 2. Hassan'ın öncülüğünde Fas'ın toprak bütünlüğünü korumak amacıyla 6 Kasım 1975'te Batı Sahra'ya düzenlenen barışcıl yürüyüşün adı. Yaklaşık 350 bin Faslı, 6 Kasım 1975'te Kral 2. Hassan'ın radyodan yaptığı çağrıya cevap verip, o zamanlar İspanyol sömürgesi altında bulunan Sahra'ya yürüdü. 7'den 77'ye kadın erkek her yaşta Faslı'nın katıldığı bu yürüyüşte ellerinden sadece Fas bayrakları ve Kur'an-ı Kerim'lerle yürüyen Faslılar, barışçıl bir yöntemle Sahra'nın Fas'a ait olduğunu ve geri verilmesi gerekçesiyle Tarfaya kentine kadar ilerledi. Yaklaşık 3 hafta süren yürüyüş ve bekleme sonucunda Kral 2. Hassan'ın emriyle halk geri döndü. Bu yürüyüşten bir kaç ay sonra İspanya Sahra'dan çekildi. CİHAN
<< Önceki Haber Fas Kralı: Fas, Sahra'yı savunmak için çocuklarının... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER