Fransa lideri Hollande, yatırım için Yunanistan'da


Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, "Bir sonraki atılması gerekli adım; borç (kırpılması) tartışmasının açılmasıdır" dedi. Figaro, Hollande'n Atina ziyareti hedeflerinden birinin yatırımlar konusunda Almanya ve Çin'in gerisinde kalan ülkesine mesafe aldırmak olarak yorumladı.

Fransa lideri Hollande, Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos'un daveti üzerine iki günlük resmi Yunanistan ziyareti kapsamında başkent Atina'ya geldi. Sıcak mesajlar eşliğinde görüşmelere başlayan Hollande'ı Elefteros Venizelos Havaalanı'nda Başbakan Aleksis Çipras karşıladı.

Buradan Sintagma Meydanı'na geçen Hollande, Meçhul Asker Anıtı'na çelenk koydu. Daha sonra Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos tarafından resmi törenle karşılandı. Evzon askerlerini selamlayan Pavlopulos ve Hollande, görüşme öncesi basına açık bölümde kısa birer değerlendirme yaptı.

Yunan Cumhurbaşkanı Pavlopulos, "Yunanistan sorumluluklarını eksiksiz yerine getirecektir. Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) saygı çerçevesinde programda (3. Kurtarma Paketi) ve Yunanistan'ın dış borcunun sürdürülebilirliği konusunda değişiklikler olmalı" vurgusunda bulundu.

Mülteci ve göçmenler konusunu da gündeme getiren Pavlopulos, Yunan devleti ile halkının göçmenlere olan yardımlarından bahsetti. Pavlopulos, "Göçmenlik sorunuyla işbirliği ve dayanışma içerisinde mücadele edilmeli. Bir yandan sınırlarımızı korurken diğer yandan da insanı korumalıyız" dedi.

Yunan Cumhurbaşkanı, göçmenlik sorunun son bulması için Fransa'dan Suriye'deki savaşın durması adına özel çaba harcamasını istedi. Pavlopulos, Kıbrıs sorununun da çözümü konusuna değindi.

'BORCUN SİLİNMESİ TARTIŞMASI BAŞLAMALI'

Konuk Cumhurbaşkanı Hollande ise temmuz ayındaki müzakerelerde Yunanistan'ı desteklediğini ve borç konusunu gündeme getirdiğini hatırlattı. Hollande, "Bir sonraki adım borç konusunun tartışılmaya başlanmasıdır" diye konuştu. Hollande, Yunanistan'ın da verdiği sözlere sadık kalmasını istedi.

Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bıraktıktan ve saygı duruşunun ardından da kısa bir değerlendirme yapan Hollande, "Ziyaretim, destek ve dostluk ziyaretidir. Fransa ve Yunanistan uzun yıllara dayanan ortak bir tarihe sahipler. Fransa, Yunanistan'ın AB üyesi olması için mücadele etti. Bugün de kalması için mücadele ediyor." ifadelerini kullandı.

Göçmenlik konusunda Yunanistan'ı desteklemeleri gerektiğini belirten Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, "Yunanistan'ı desteklemek Avrupa'yı desteklemek demek. Yunanistan'ın sınırları Avrupa sınırlarıdır" diye konuştu.

Fransa'nın müzakere masasına Yunanistan'ın dış borcunun hafifletilmesi konusunu getireceğini belirten François Hollande, Yunanistan'ın da reformları yapması gerektiğini vurguladı.

'FRANSA GECİKMELİ YARIŞA BAŞLIYOR'

Maliye Bakanı Michel Sapin, Eğitim Bakanı Najat Vallaud-Belkacem ve Kültür Bakanı Fleur Pellerin'in eşlik ettiği ziyarette Hollande, Yunanistan'a yatırım yapmayı hedefleyen ülkenin önde gelen firmalarını temsilen işadamları ile birlikte Atina'ya çıkarma yaptı.

Fransız medyasında çıkan bir yorumda, "Fransa gecikmeli olarak mücadeleye giriyor. Kabiliyetli bazı ülkeler Yunanistan'da alış verişlerini yaptı bile..." derken, Figaro ise Hollande'n Atina ziyareti hedeflerinden birinin yatırımlar konusunda Almanya ve Çin'in gerisinde kalan ülkesine mesafe aldırmak olarak yorumladı. CİHAN
<< Önceki Haber Fransa lideri Hollande, yatırım için Yunanistan'da Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER