Gazprom, Ukrayna ile anlaştı; sevkiyat başlıyor

Gazprom, Ukrayna ile anlaştı; sevkiyat başlıyor

Rusya'nın dev enerji şirketi Gazprom indirimli fiyat ve ön ödemeli kış paketi konusunda Ukrayna ile anlaşma sağladı. Avrupa Birliği'nden 500 milyon dolar kredi alan Ukrayna enerji şirketi Naftogaz, Rusya'dan 2 milyar metreküp kış paketinden indirimli doğalgaz alacak. Gelecek hafta anlaşmanın imzalanması ve sevkiyatın da 1 Ekim'de başlaması planlanıyor.

Gazprom Başkanı Aleksey Miller ve Naftogaz Başkanı Andriy Kobolev, Viyana'da yaptıkları görüşmede mutabakat sağladı. Rus televizyonuna konuşan Miller, "Ukrayna ile ikili ilişkilerde temel konularda anlaşma sağladık. Avrupa Komisyonu'nun da katılımı ile anlaşma gelecek hafta imzalanacak. Ön ödemeli Rus doğalgazının sevkiyatı da 1 Ekim'de başlayacak." dedi.

Naftogaz'ın gümrük vergileri ile ilgili indirim talepleri olduğunu, bunu da Rusya hükümetine ilettiklerini ifade eden Miller, fiyatların ters akım doğalgazla rekabet edecek seviyede olacağını söyledi.

Ukrayna'nın Avrupa'dan 500 milyon dolar kredi aldığını belirten Miller, "Bu rakam Gazprom'dan 2 milyar metreküp doğalgaz alımı için yeterli olur. Ancak bu soğuk kış günlerinde Ukrayna için risk oluşturuyor. Bizim çalışmalarımız sürüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya 1 Temmuz'da bin metreküp doğalgaz için 247 dolar teklifte bulunmuş, geçen kış olduğu gibi 100 dolar indirim isteyen Ukrayna ise reddetmişti. Gazprom da Ukrayna iç alımı ile ilgili vanaları kapatmıştı.

Rusya'dan alımı azaltan Kiev, AB ülkelerinden doğalgaz alıyor. 2015'in ilk 6 ayında Kiev, Rusya'dan yüzde 73,4 daha az doğalgaz alımı yaptı. Ukrayna'nın Gazprom'dan doğalgaz alımı yılın ilk yarısında 3,7 milyar metreküpte kaldı.
CİHAN
<< Önceki Haber Gazprom, Ukrayna ile anlaştı; sevkiyat başlıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER