Genç doktorlar, İngiltere hükümetinin hazırladığı yeni sözleşmeye karşı


İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) bünyesindeki genç sağlık uzmanlarının yüzde 70'inin, Sağlık Bakanı Jeremy Hunt'ın önümüzdeki yıl için planladığı yeni sözleşmeyi uygulamaya koyduğu takdirde işini bırakacağı öğrenildi.

Ülke genelinde internet ortamında yapılan bir kamuoyu yoklamasında, NHS çalışanı 4 bin doktordan yaklaşık 3 bininin, Sağlık Bakanı Jeremy Hunt'ın planladığı yeni iş sözleşmesini uygulamaya koyduğu takdirde kariyerine yurtdışında devam edeceği ya da tıp dışında başka iş alanlarına yönelebileceği ortaya çıktı. 4 bin 129 genç sağlık uzmanı üzerinde yapılan ankette, toplam 2 bin 949 kişi (yüzde 71,4), yeni uygulanacak sözleşmeyle birlikte kariyerine yurtdışında devam etmeyi düşündüğü ya da tıp dışında başka iş alanlarını tercih edebileceği cevabını verdi. Ankete katılan bin 183 kişi ise her koşulda NHS'de çalışmaya devam edeceğini belirtti.

İngiltere hükümeti, gelecek yıldan itibaren sağlık hizmetlerini haftada 7 gün 24 saate çıkartmayı planlıyor. Sağlık hizmetleri çalışanlarına hükümetin yeni hazırladığı sözleşmede ise maaşlarında yüzde 30'luk bir kesinti ve daha fazla mesai saatleri eklendiği açıklandı. Genç uzman ve pratisyenler ise planlanan yeni sözleşmeye tepkili. Geçen hafta başkent Londra'da bir araya gelen 20 bine yakın genç sağlık uzmanı, hükümetin uygulamayı planladığı yeni sözleşmeye tepki göstermek için büyük bir protesto düzenledi.

İngiliz Guardian gazetesine konuşan İngiliz Tabipler Birliği Pratisyen Komite Başkanı Dr Johann Malawana, protesto gösterisinden sonra yapılan anket sonuçlarındaki rakamların çok endişe verici bir tablo çizdiğini vurguladı. Malawana, "Eğer bu genç doktorlardan küçük bir kısmı bile görevinden vazgeçerse, bu NHS için tam bir felaket olur. NHS'in şu an birkaç değil oldukça fazla yeni, genç uzman, doktor ve pratisyene ihtiyacı var." şeklinde konuştu.

İngiltere, sağlık hizmetlerini 2016 Ağustos itibariyle 7 gün 24 saate çıkarmayı planlıyor ancak sağlık çalışanlarıyla yeni hazırlanan sözleşmede sendikaların yeni anlaşmaya sıcak bakmadığı belirtiliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Genç doktorlar, İngiltere hükümetinin hazırladığı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER