Göçmen Bakanlığı kurulması için kanun teklifi


CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, göçün devletlerin stratejik öncelik ve politikalarında ve toplumların içtimai kodlarında göz ardı edilemeyecek bir unsur olduğunun altını çizerek, Göçmen Bakanlığı kurulması için TBMM Başkanlığı'na kanun teklifi sundu.

Mahmut Tanal teklifinde; geçmişten günümüze insanların yeryüzünde hareketliliğinin, hedef ülkeler açısından sosyal, ekonomik ve siyasi değişimlere sebep olduğu kadar göçe kaynaklık eden ülkeler ve göç yolları boyunca kat edilen güzergâh (transit) ülkeler açısından da önemli değişimlerin sebepleri arasında sayıldığını belirtti. Tanal ayrıca, mültecilerin en son örneği olarak Ayvalık ve Dikili'de yaşanan faciada olduğu gibi Ege ve Akdeniz'de göz göre göre insanlığın boğularak can verdiğini ifade etti.

CHP'li Tanal'ın sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde şunlar ifade edildi: "Türkiye, tarihte en yoğun insan hareketliliğinin yaşandığı ve yaşanmakta olduğu eski bir geçiş coğrafyasında bulunması sebebiyle farklı tecrübelerin bazen öznesi bazen de nesnesi olarak tarihi birikime haiz bir ülkedir. Cumhuriyet tarihimizin başlarında, Osmanlı Devleti'nden geriye kalmış dil, din, soy ve akrabalık ilişkilerimiz bulunan coğrafyadan gelenlere kucak açmış olup 1960'lardan itibaren de özellikle işgücü göçü çerçevesinde göç veren bir ülke, kaynak ülkelerle hedef ülkeler arasındaki köprü vasıflı coğrafi yapısıyla transit ülke ve son dönemde gerçekleşen ekonomik, sosyal ve siyasi gelişme ve değişimlerle hedef ülke olma tecrübeleriyle bu birikimini zamanla daha çok zenginleştiren bir ülkeye dönüşmüştür. Gelişme ve değişimle ortaya çıkan bu tabloya eşlik edecek hukuki ve kurumsal zemin ise ancak Göçmen Bakanlığı'nın kurulmasıyla tesis edilebilir."

CİHAN
<< Önceki Haber Göçmen Bakanlığı kurulması için kanun teklifi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER