Gözü bozuk olan çocuk, TV'yi yakından izliyor


En sık merak edilen sorulardan biridir televizyon izlemek göz bozar mı? Aileler çocuklarının çok fazla ve yakın izlediklerinden göz bozukluğunun sebebini TV olarak saymaktadır. Halbuki durum hiç de böyle değil. Televizyon izlemenin gözü bozmadığını söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, asıl gözü bozuk olan çocukların televizyonu yakından izlediğini belirtti.

Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr.Şeyda Atabay, konu hakkında bilgiler vererek şu açıklamalarda bulundu: "Çocuk iyi göremediği için televizyona yaklaşır. Tabi ki bu durum sadece çocuklar için değil yetişkinler için de önemlidir. Televizyonu yakından izlemek gözümüzü bozmaz. Ancak son yıllarda televizyon ekranlarının büyüklüklerinin artması ve göz, televizyon mesafelerinin oda büyüklüklerine göre dengelenmesi durumunu ortaya çıkarmıştır. Bu mesafe büyük ekran kullanan bir kişide yakın kalırsa göz yorgunluklarına ve baş ağrılarına neden olmaktadır.

Bilgisayar kullanımları ise gözlerimize çok büyük rahatsızlıklar getirmektedir. Uzun süreli bilgisayar kullanımı ile göz bozukluklarında ilerlemeler görmekteyiz. Özellikle miyopi hastalığı olanlarda yoğun bilgisayar kullanımı ile miyoplarında ilerlemeler sık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilgisayar ekranı küçüldükçe rahatsızlık seviyesi artmaktadır. Tabletlerde sorun biraz daha fazla iken telefon ekranları en çok rahatsızlığa sebep olan teknolojik ürün olarak sayılabilir.

Yoğun bilgisayar kullanımları göz kırpma refleksini de azaltarak göz de kurumalara neden olmaktadır. Bu durum gözde kızarıklık, batma, gözlerde ağrı gibi durumlarla kendini belli etmektedir.

Tüm bu rahatsızlıklardan korunabilmek için öncelikle mümkün olduğunca bilgisayar kullanımını azaltmak gereklidir. Gözün kendini dinlendirmesi gereken saatlerde gece geç saatlere kadar bilgisayar ve televizyonlardan uzak durulmalıdır. Uzun bilgisayar başı çalışmalarında 20 dakikada 3 dakika kadar uzağa bakarak gözler dinlendirilmelidir. Çok yoğun çalışma gereken durumlarda suni gözyaşı damlalarından yararlanılabilir. Bilgisayar ışıklarına karşı koruyucu gözlüklerden faydalanılabilinir. Düşük numaralı olsa da varsa astigmat gözlüklerini kullanmaları rahatlık sağlayacaktır. Özellikle çocuklarda bilgisayar kullanımlarını kısıtlamaları ileride daha sorunlu olabilecek göz hastalıklarından biraz olsun korunmalarını sağlayacaktır."
CİHAN
<< Önceki Haber Gözü bozuk olan çocuk, TV'yi yakından izliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER