Guardian: Avrupa Erdoğan'a tedbirli yaklaşmalı


İngiliz Guardian gazetesi, bugünkü yorum sayfasında, Türkiye ile ilgili bir yazı yayımladı. Gazete, Suriye krizinde gelinen evrede, Avrupa'nın zorunlu olduğu için Türkiye'yle çalıştığı ancak 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la işbirliğinin kolay olmadığı' yorumunu yaptı.

Yazının başında, "Türkiye'nin, Suriye krizinde her zaman diplomasinin kalbi olma potansiyeli vardı. Bu hafta ise Türkiye'nin beklediği o an geldi." denildi.

Türkiye'nin söz konusu göçmen krizinde odak noktası haline geleceğini tahmin etmenin zor olmadığı belirtilen yazıda, AB'nin Erdoğan'la işbirliğine girmesi için açıkça nedenleri olduğu ancak AB'nin baskı gücünün kısıtlı olabileceği ifade edildi.

AB'nin dış sınırlarını Türkiye'nin yardımı olmadan güçlendirmenin zor olduğu vurgulanan yazıda, "Ancak doğru ya da yanlış Türk lider Erdoğan güçlü bir konumla müzakere ettiğini hissediyor ve bunu öyle sezdiriyor." denildi. Gazete, ayrıca Erdoğan'ın 1 Kasım genel seçim kampanyası için Avrupa turuna çıktığını, bu şekilde AK Parti'nin Haziran seçimindeki başarısızlığını aşmayı umduğunu ifade etti.

Türkiye'nin, Suriye krizinde kapılarını 2011 yılında açtığını belirten gazete, AB'nin şimdiye kadar aldığı sığınmacı sayısından 10 katı daha fazlasını kabul ettiğini, ABD ve AB liderlerinin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge kurulmasından kaçınmasını eleştirdiğini yazdı.

ERDOĞAN ZITLAŞMA POTANSİYELİ OLAN BİR ORTAK

Yazıda, "Erdoğan'ın hesabına göre 'AB dilencileri' seçici olamaz. Erdoğan'ın işbirliğinin bir bedeli olacak ve bu bedel, Türkiye'nin Avrupa ile ilişkilerinde daha iyi bir anlaşma olacak." ifadeleri yer aldı.

AB'nin Suriye kriziyle ilgili iltica planında Türkiye ile görüşmeler yapıldığını belirten gazete, "AB'nin Türkiye ilişkilerini yeniden ayarlamak anlamlı ancak böylesi bir müzakere riskle dolu. Erdoğan artan bir şekilde zıtlaşma potansiyeli olan bir ortak." değerlendirilmesi yapıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Guardian: Avrupa Erdoğan'a tedbirli yaklaşmalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER