AKP '12 Eylül'le hesaplaşacağız' dedi bir davada işte böyle kapandı

Anayasa referandumunda “12 Eylül’le hesaplaşacağız” diye oy isteyen AKP, sürekli yeni Türkiye vurgusu yaparken bir işkence davası daha takipsizlikle bitti.

AKP '12 Eylül'le hesaplaşacağız' dedi bir davada işte böyle kapandı

12 Eylül darbesinden sonra Artvin’de gözaltına alınan Yener Turan’ın 6 asker hakkında açtığı işkence davasını savcı zaman aşımı gerekçesiyle kapattı.

Yüzbinlerce insanın işkencelerden geçirildiği, onlarca kişinin hayatını kaybettiği 12 Eylül dönemine yönelik soruşturma ve davalar Yargıtay’ın desteğiyle bir bir kapatılıyor. Son olarak Artvin’de bir işkence soruşturması daha takipsizlikle bitti. Artvin Başsavcılığı, insanlık suçu olan işkencede zaman aşımı olmayacağına ilişkin uluslararası sözleşmeler yerine, Yargıtay’ın “O dönem işkenceleri zaman aşımına girer” diyen kararını esas aldı.
 
BİRÇOK DAVA AÇILMIŞTI
 
12 Eylül’ün sistematik işkencelerine yönelik süreç, 2010 referandumuyla başlamıştı. İşkence görenler ile işkencede hayatını kaybedenlerin  yakınları dönemin sorumluları hakkında suç duyuruları yapmıştı. Ankara Başsavcılığı da bu dosyaları işkencenin yapıldığı illere göndermişti. Bazı başsavcılıklar, 12 Eylül işkencecilerine dava açmış, birçoğu ise zaman aşımından takipsizlik vermişti. Ancak işkencecilere ceza isteyen savcılar son oturumlarda fikir değiştirdikleri gibi, mahkemelerden de zaman aşımıyla düşme kararları gelmeye başlamıştı. Bu kararlarda en önemli dayanakları ise Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin “Eski TCK dönemindeki (2005 yılı öncesi) işkence suçlarında zaman aşımı hükümlerinin işleyeceği” hükmü olmuştu.
 
12 Eylül işkencelerine cezasızlık örneklerine en son Artvin’deki karar eklendi. 12 Eylül’de gözaltında işkence gören Yener Turan, dönemin rütbelilerinden Binbaşı Ahmet Selek, Yüzbaşı Mustafa Eken, Astsubay Bahri Deniz ile isimlerini belirleyebildiği askerlerden şikayetçi olmuştu. Savcılık incelemesinde Bahrin Deniz ve Ahmet Selek’in öldüğü belirlenirken diğer şüphelilerin ifadelerine başvurulmuştu. Ancak Artvin savcısı İclal Sümer, halen işkenceyle suçlanan hayattaki askerlere dava açmayıp, takipsizlik verdi. Kararda, Yargıtay’ın hükmüne dayanak yapıldı.

TARAF
<< Önceki Haber AKP '12 Eylül'le hesaplaşacağız' dedi bir davada işte... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER