Avrupa Türkiye için kararını verdi

Davutoğlu: Genel İşler Konseyi Faslın açılmasına karar verdi.

Avrupa Türkiye için kararını verdi

  • AB Genel İşler Konseyi'nde 22. faslın açılmasına karar verildi.
  • Almanya'nın teklif ettiği gibi, fasıl yarın yerine 4 ay sonra açılacak.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meclis'te gazetecilere açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Genel İşler Konseyi'nin AB adına Türkiye ile faslın açılmasına karar verdiğini belirtti. Avrupa Birliği, Türkiye ile müzakerelerde "Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" başlıklı 22. faslın açılmasına karar verdi. Faslın resmen açılacağı Hükümetlerarası Konferans'ın ise AB Komisyonun'un yıllık Türkiye İlerleme Raporu'nu sunmasının ardından belirlenecek bir tarihte toplanacağı kaydedildi.

Türkiye'deki son olaylara Avrupa'nın gösterdiği tepki ve karşılıklı açıklamaların ardından bazı AB ülkeleri, daha önce hazırlığı yapılan 22. faslın müzakereye açılmamasını istemişti. Almanya'nın teklif ettiği ara formülle faslın açılma kararının alınması fakat bu kararın 4 ay sonra uygulanması üzerinde mutabık kalındı.

İSVEÇ: ÖNEMLİ OLAN FASLI AÇMA KARARININ ALINMASI

Kararın alındığı AB Genel İşler Konseyi toplantısı öncesinde açıklama yapan İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, Türkiye ile müzakerelerde 22. faslın açılması kararının siyasi işaret bakımından çok önemli olduğunu söyledi.

Lüksemburg'daki AB toplantısı öncesinde soruları cevaplayan Bildt, "Türkiye'ye kapımızın açık olduğunu teyit etmemiz çok önemli." dedi. Türkiye ile müzakerelerde uzun zamandır herhangi bir fasıl açılmadığını hatırlatan İsveçli bakan; kararın alınmasının önemli olduğunu, zamanlamanın ise kilit mesele olmadığını dile getirdi.,

LİTVANYA: SÜRECİ İLERLETMEK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

AB Dönem Başkanlığı'nı önümüzdeki ay İrlanda'dan devralacak Litvanya Dışişleri Bakanı Antanas Linkevi?ius ise Türkiye ile müzakere sürecinde bu zamana kadar gösterilen çabaların zayi edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye'de yaşananların kendilerini endişelendirdiğini ifade eden Litvanyalı bakan, zaten zor ilerleyen üyelik sürecini korumanın ise önemli olduğunu kaydetti. Linkevi?ius, dönem başkanlıkları sırasında süreci ilerletmek için ellerinden geleni yapacaklarını da kaydetti.

Lüksemurg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ise faslın açılması için verilen ara ile Türk yetkililerin ülkedeki son olayları düşünüp harekete geçmeleri için zaman kazanabileceğini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu: Fasıl açılmıştır, erteleme söz konusu değildir

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genel İşler Konseyi'nin Avrupa Birliği (AB) adına Türkiye ile faslın açılmasına karar verdiğini belirterek, "Hiçbir şekilde erteleme söz konusu değil. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi söz konusu değil." dedi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meclis'te gazetecilere açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, Genel İşler Konseyi'nin AB adına Türkiye ile faslın açılmasına karar verdiğini belirtti.  "ERTELEME SÖZ KONUSU DEĞİL" Davutoğlu, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "Bunu, faslın açılması olarak yorumlamayanlar ve müzakere tarihi için 5 ay erteleme gibi anlayanlar var." şeklindeki sözleri üzerine Davutoğlu, "Hayır, söz konusu değil. O metni okuduğunuzda daha ilk cümlesi, AB'nin bu faslın açıldığını ilan etmesidir. Hiçbir şekilde erteleme söz konusu değil. Bu kararın yeniden gözden geçirilmesi söz konusu değil. Sadece prosedürel ve bazı seremoniyel toplantıların tarihi ileride tayin edilecek ama muhteva itibari ile de usul itibari ile de fasıl açılmıştır. Fasıl ile ilgili çalışmalar diğer fasıllarla birlikte sürecektir." cevabını verdi.  Türkiye'nin sadece 22. faslın değil, 23 ve 24. faslın da derhal açılmasını istediğini söyleyen Davutoğlu, "O konuda da gerekli çalışmalar tamamlanmıştır. 23 ve 24. faslın açılması özellikle insan hakları ve özgürlükler bağlamında önemlidir. Zaten bir çok dışişleri bakanı dostum da bu konuyu vurgulamıştır. Hedefimiz, 22 . fasıl bizim için açılmıştır. Bu mesele kapanmıştır. Prosedür ve diğer toplantılar bu seyir içinde olacaktır. Şimdi hedefimiz 23 ve 24. fasılların da bir an önce açılmasıdır. Önümüze bakalım, yanlış ve eksik yorumdan kaçınalım." dedi. 

Almanya'nın teklifi kabul edildi

Avrupa Birliği, Türkiye ile 22. faslın müzakereye açılması kararını aldı. Fakat Almanya'nın teklif ettiği gibi, fasıl yarın yerine 4 ay sonra açılacak.


CİHAN

<< Önceki Haber Avrupa Türkiye için kararını verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER