'Başbakan ve aile fertleri dinlenmemiştir!'

Eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı, dinlemelerle ilgili asılsız iddialara son noktayı koydu..

'Başbakan ve aile fertleri dinlenmemiştir!'

Eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı, "Adli dinlemeler kapsamında soruşturmayı yürüten birimler şunu çok iyi bilirler ki, anayasanın ilgili maddeleri gereğince yasama dokunulmazlığı olan kişilerin polis veya cumhuriyet savcılığı tarafından soruşturulması mümkün değildir." dedi.

Samanyolu Haber'de Mahmut Filizer’in sorularını cevaplandıran Eski İstanbul Mali Şube Müdürü Yakub Saygılı, hiçbir adli kolluk görevlisinin başbakan veya bakanlar kurulu üyeleri hakkında dinleme kararı talebinin olamayacağını kaydetti. 

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı veya bakanlar kurulu üyelerinin polis tarafından veya cumhuriyet savcılığı tarafından doğrudan soruşturulmasının mümkün olmadığını dile getiren Saygılı, "Hiçbir adli kolluk görevlisi, ne başbakan ne bakanlar kurulu üyeleri hakkında dinleme kararı talebi etmemişlerdir ve dinleme gerçekleştirilmemiştir. Başbakan ve aile fertleri dinlenmemiştir. Aile fertleri ile ilgili kanunda bir kısıtlama olmamasına rağmen bir dinleme yapılmamıştır." diye konuştu.

İşte Saygılının açıklamalarından satır başları:

-Ama şunu ayırmak lazım ‘dinlemeye takılma tabiri’ aslında hukuki bir tabir olmamakla beraber… şimdi A şahıs Ali isminde şahsın telefonunu mahkeme kararına göre, usulüne göre dinliyoruz. Ali, Veli'yle görüşüyor; İşe Veli dinlemeye takılmıştır mesela. Ali dinleniyor, Veli dinlenmiyor. Eğer Ali dinlenirken, Ali, başbakan ile görüşürse… Ali yasama dokunulmazlığı olan bakanlar kurulu ve diğer üyeler ile görüşürse… 

-Şimdi bakanlara alınmış bir dinleme kararı yok. Bakanlar soruşturmanın ortasında kendileri hakkında delil toplanan kişiler de değiller. Ama ya bu görüşme suç unsuru olursa… Böyle bir durumda kolluğun yapması geren şey doğrudan derhal konuyu soruşturma amirine olan cumhuriyet savcısına bildirmek olur. 

-Cumhuriyet savcısı suça iştirak konusunda olup olmadığına veya tesadüfen elde edilmiş başka bir suçla ilgili konu olup olmadığı ve bundan sonra ne yol izleneceğine cumhuriyet savcısı kara verir, kolluk kuvveti karar veremez. Ama ne karar verilirse verilsin verilen karar adli kolluk çerçevesinde bakanların telefonlarının veya başbakanın telefonunun dinlenmesi olmaz. 

-Dinlediğiniz kişi 10 kişi olabilir ama her biri 10’ar kişi ile görüştüyse 100 tane ayrı görüşme olur bu. Onlardan birisi de yasama dokunulmazlığı olan bir kişi olma ihtimali var. 

-Teknik olarak bilgisayarların, telefon dinleme sistemlerinin, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın bunu ayırma imkanı yoktur. Yani bu ses sayın şu bakana aittir, o yüzden onunla yapılan bu görüşmeler kaydolmasın. Böyle seçenek henüz mümkün değil.” dedi..

<< Önceki Haber 'Başbakan ve aile fertleri dinlenmemiştir!' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER