Başbakanlık'tan yurt dışında şok propaganda

Türkiye, bir türlü önüne geçilemeyen işçi cinayetlerini tartışırken, Başbakanlık Yatırım Ajansı’nın, Batılı yatırımcılara, “Bizde işgücü çok ucuz” diye tanıtım yaptığı ortaya çıktı.

Başbakanlık'tan yurt dışında şok propaganda

Torunlar GYO’ya ait lüks konut inşaatında 10 işçinin çalışırken asansör düşmesi sonucu hayatını kaybetmesi, çalışma saatleri mevzuatını ve hukuka aykırı uygulamaları bir kez daha gündeme getirdi. İşçiler uzun çalışma saatlerinden ve güvensiz çalışma koşullardan şikayet ederken, devletin, yabancı yatırımcıyı çekmek için “uzun çalışan ve hastalanmayan” işçilerin reklamını yaptığı ortaya çıktı. Bu reklamın yapıldığı yer ise 17 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk operasyonunda gözaltına alınan İlker Aycı’nın başkanlığını yürüttüğü Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı web sitesi.

MEVZUAT 45 SAAT DİYOR

Başbakanlığa bağlı Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın www.invest.gov.tr adlı internet sitesinde yabancı yatırımcılara çağrı yapmak amacıyla 10 neden sıralanmıştı. Bu nedenler arasında Türkiye’de nitelikli ve rekabetçi iş gücü olması da yer aldı. Sitede bu başlıkta yer alan bilgilere göre Avrupa’daki en uzun çalışma sürelerinin ve çalışan başına ortalama hastalık izninde en düşük oranının Türkiye’de olduğu belirtiliyor. Haftada 53,9 çalışma saati ve çalışan başına yıllık ortalama 4,6 gün hastalık izni olduğu bildiriliyor. Konuya ilişkin CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, 5 Şubat 2013’te Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermişti. Soru önergesinde Çetin, haftalık çalışma saatinin 45 saat olduğunu belirterek “Mevzuata aykırı bu bilgilerin ulusal mevzuatımız çerçevesinde düzeltilmesi için bakanlığınızın bir girişimi olmuş mudur” diye sordu. Çetin ayrıca “İnsanın hastalanması ya da hastalanmaması iyileşme süresi iradesine mi bağlıdır, işçi hakları çalışma yasaları dışında bir başka mevzuatla mı belirlenmektedir” dedi.

VERİLER KALDIRILDI

Çalışma Bakanlığının verdiği cevapta işçilerin hastalık izni konusuna yer verilmeksizin çalışma saatlerinde yıllık 270 saat fazla mesai yapılabildiğine dikkat çekildi. Ancak bu koşullarda dahi haftalık çalışma süresi 50.19 saate kadar çıkabiliyor. Bakanlık, verilerin 2008’e ait olduğu ve güncelleme çalışmaları kapsamında bu bilgilerin siteden kaldırıldığını belirtti. Aynı şekilde Başbakanlık adına Ali Babacan da bilgilerin kaldırılmasına vurgu yaptı. İnternet sitesi www.invest.gov.tr adresine baktığımızda bilgilerin güncellendiğini gördük. Artık Türkiye, yabancı yatırımcılara çağrıda bulunurken en azından Başbakanlığa bağlı internet sitesinde,  uzun çalışma saatleri ve hastalanmaz işçiler garantisi vermiyor.


<< Önceki Haber Başbakanlık'tan yurt dışında şok propaganda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER