Batı Çalışma Grubu'nu böyle kurmuş!

7 Nisan 1997'de komutanlar, irtica tedbirlerini konuşuyor, 3 gün sonra uygulama başlıyor.

Batı Çalışma Grubu'nu böyle kurmuş!

Post modern darbeyle ilgili Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne açılan dava dosyasından Batı Çalışma Grubu'nun (BÇG) kurulmasından önce dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir'in başkanlığındaki toplantının detaylarını ortaya çıkarıldı. 7 Nisan 1997'de yapılan toplantı tutanağına Türkiye Gazetesi'nden Arzu Yıldız ulaştı. 

Toplantıda BÇG'nin kurulmasına ve nasıl işlev yapacağına dair kararlar alınıyor. Kararlar, 10 Nisan'da uygulamaya konuluyor. İnönü salonunda saat 15.00'de gerçekleştirilen toplantıya 'J' Başkanları, Kuvvet ve Harekât Başkanları, Genelkurmay Genel Sekreteri, Özel Kuvvetler Komutanı, Daire Başkanları, Adli Müşavir ve proje subayları katıldı.  Söz konusu toplantının konusu ise, irtica konusunda alınacak tedbirler... Tutanakta komutanlar arasında yaşanan görüşmelerin özetleri yer alıyor.

İŞTE O KONUŞMALAR

Çevik Bir: “Toplantının maksadı, irtica konusunda nasıl bir teşkilatlanmaya gidilmesidir.”
Kara Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanı Tümgeneral Şükrü Sarıışık: “Şu aşamada üst kademedeki komutanlardan bir beklenti var. Üst komutanlar zaman geldikçe açık ve net mesajlar vermelidir. Tavır ve hareketler net olarak ortaya konmalıdır.”
“İki emekli tümgeneralin verdiği mesaj yeterli değildir. Daha üst rütbeden emekli olanlar vermelidir.”
Çevik Bir: “10 emekli orgeneral bir araya gelse, muhtıra verseler (E) Orgeneral Güreş'in tutumu değişir.”
Şükrü Sarıışık: “İrticaya bulaşmış subay, astsubaylar için daha etkin tedbirler alınmalı.”
“Emekli subayların irtica yanlısı medyaya çıkıp demeç vermesi önlenmelidir. Bu konu bir yazı ile emekli subaylara duyurulmalıdır.”
“İç güvenlik harekatı halka çok iyi duyurulmalıdır.”
“Genelkurmay Başkanlığınca son durumu açıklayan bir direktif yayınlanmalıdır.”
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanı Tümamiral Altaç Atılan: “İrtica hakkında yeterli bilgi yok. (Biyografik istihbarat, dernekler, vakıflar hakkında bilgi)”
“ Devletin tüm yapısı incelenmelidir. (İrtica ile ilgili tespitler) Medya (Verici istasyonlar, frekanslarına kadar) bilgi toplanmalıdır. Kolordu seviyesine kadar teşkilatlanma ve görevlendirme yapılmalıdır.”


GÖREV ÇETİN DOĞAN'IN

BÇG'nin kurulduğu toplantıda Çetin Saner, “Çalışma J-3'e (Çetin Doğan) devredilecektir” diyor.

J-2 Erol Özkasnak: “Mevcut teşkilatın devamlılığı, yeni bir daireye ihtiyaç yoktur. Bu teşkilat kolordu seviyesine kadar yaygınlaştırılmalıdır. Garnizon Komutanlıkları seviyesine kadar yaygınlaştırılmalıdır. Garnizon komutanlıkları seviyesine raporlaşma, sistemi tesis edilmelidir. MGK kararlarının uygulanması için kesin muhtıra verilmeli, SYNT hazırlığı yapılmalıdır.”

J-4 Kamuran Orhon: “İrtica önleme harekât merkezi adı altında bir merkez teşkil edilmelidir. Devamlı görev yapacak şekilde takviye edilmelidir.Kaynaklar kesilmelidir. Her 'J' başkanlığına düşen görevler var.”

J-5 Vural Avar: “Vazife: İrticayı durdurma ve geriletme. Ana prensipleri belirleyerek teşkilatlanmaya gidilmelidir. Yetki talimatı verilmelidir.”

J-6 Hayri Bülent Alpkaya: “Astsubaylıklara ne yapılacağı belirtilmelidir. İKK, içinde şube olabilir ( Psikolojik Harekat ile koordineli) dini bilen kişiler de bu grubun içerisinde olmalıdır.”

Çevik Bir: “Bu tarihi bir toplantıdır. Aynı frekanstayız”
“Batı Çalışma Grubu kurulmuştur.”

j-3 Çetin Doğan: “Bu grubun görev tanımı ortaya konacaktır. Yarından itibaren çalışmalara başlanacaktır.”

J-2 Çetin Saner: “MGK kararlarına ilişkin çalışma nisan ayı MGK toplantısından sonra J-3'e devredilecektir. Kurum ve kuruluşlara verilecek brifingte, broşürü ilgili müesseselere nasıl vereceğiz? Konusu incelensin”.



TÜRKİYE GAZETESİ
<< Önceki Haber Batı Çalışma Grubu'nu böyle kurmuş! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER