Bu davalar Türkiye'ye yakışmıyor

Gazetecilik yaparak skandal belgeleri kamuoyuna duyuran Mehmet Baransu, Arzu Yıldız ve Hüseyin Özkaya hakkında toplam 51 yıl hapis isteniyor.

Bu davalar Türkiye'ye yakışmıyor

  • Gazeteciler yaptıkları haberler nedeniyle devlet kurumlarının hedefi oldu
  • Siyasilerden ve hukukçulardan, açılan soruşturmalara tepki yağdı

MİT’in, Almanya’yı Türkiye’ye karşı savaşa tahrik etmekle suçladığı Özkaya hakkında 26 yıl hapis istemiyle suç duyurusunda bulunuldu.
Gülen Cemaati bitirme’ belgesi olarak tarihe geçen 2004 Milli Güvenlik Kurulu (MGK) kararlarını kamuoyuna duyuran Baransu hakkında Başbakanlık, MGK Genel Sekreterliği, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından yapılan 3 ayrı suç duyurusunda toplam 23 yıl hapis istendi. Bir kamu kurumundaki dinleme skandalını ortaya çıkaran Yıldız’a ise 2 yıla kadar hapis cezası talep edildi.

TOPLAM 23 YIL İSTEDİLER

Gülen Cemaati’ni bitirmeye yönelik kararların alındığı 2004 tarihli MGK belgesini haberleştiren gazeteci Mehmet Baransu hakkında Başbakanlık, MİT ve MGK Genel Sekreterliği ayrı ayrı suç duyurusunda bulundu.

MGK, Baransu’nun TCK 329. maddesi kapsamında gizli belge yayınlama suçlamasıyla 5 ile 10 yıl arasında hapsini istedi. Başbakanlık, Müsteşar Efkan Ala hakkında yapılan haberlerle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemli dilekçe verdi. MİT de teşkilat kanununun 27. maddesinin ihlal edildiği gerekçesiyle Baransu’nun 8 yıla kadar hapsini istedi.

MGK BELGELERİNİ YAYINLADI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yetkisizlik kararı vererek dosyayı gönderdiği Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu dün soruşturma başlattı. Cumhuriyet Savcısı Sıddık İlgar’ın, Baransu hakkında “Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken belgeleri açıklama”, “Siyasal ve askeri casusluk” ve “Yasaklanan bilgileri açıklamak” suçlarından resen başlattığı soruşturma, görevsizlik kararı verilerek Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesi ile yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

BÖCEKLERİ HABER YAPMIŞTI

Gazeteci Arzu Yıldız, Türkiye Gazetesi’nde çalıştığı dönemde Başbakanlık’a bağlı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nda bulunan böcek adı verilen iki dinleme cihazının bulunmasını haberleştirdi. Yıldız hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin suç duyurusu ile İstanbul’da ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal’ suçundan dava açıldı. Yıldız’ın 6 aydan 2 yıla kadar hapsi istendi.

‘Savaşa tahrik’ suçlaması

Ta­raf Ga­ze­te­si­’ni Al­man­ya Baş­ba­ka­nı An­ge­la Mer­ke­l’­i Tür­ki­ye­’ye sa­vaş aç­ma­sı için tah­rik et­mek­le suç­la­yan MİT, ha­ber­de im­za­sı bu­lu­nan mu­ha­bir Hü­se­yin Öz­ka­ya­’nın 26 yıl hap­si­ni is­te­di. MİT, “giz­li­” dam­ga­lı suç du­yu­ru­sun­da Öz­ka­ya­’nın “Dev­le­te kar­şı sa­va­şa tah­ri­k” ve “İf­ti­ra­” suç­la­rı­nı iş­le­di­ği­ni id­di­a et­ti.

Öz­ka­ya 5 ve 6 Ağus­to­s’­ta­ki ha­ber­le­rin­de Al­man­ya­’nın kır­mı­zı bül­ten­le ara­dı­ğı ve nük­le­er mal­ze­me­le­ri Tür­ki­ye üze­rin­den İra­n’­a gön­der­di­ği id­di­a edi­len İran uy­ruk­lu Hü­se­yin Tan­de­h’­in MİT ta­ra­fın­dan Al­man­ya­’dan ka­çı­rıl­dı­ğı ar­dın­dan da ba­sit bir suç­tan yar­gı­la­nıp Al­man­ya­’ya ia­de­si­nin ön­len­di­ği id­di­a edi­li­yor­du.

Gazeteci Zeyrek ceza almamıştı

Ra­di­kal Ga­ze­te­si An­ka­ra Tem­sil­ci­si De­niz Zey­rek, 2003 yı­lın­da ya­yın­la­dık­la­rı MGK bel­ge­si ne­de­niy­le 3 ki­şiy­le bir­lik­te 10 yı­la ka­dar ha­pis is­te­miy­le hak­la­rın­da açı­lan da­va­da ce­za al­ma­dık­la­rı­nı söy­le­di.

Uzmanlar ne dedi?

Fişleme suç yayınlamak değil

İs­tan­bul Ba­rosu es­ki Baş­ka­nı Yü­cel Say­man: MGK ka­rar­la­rı­nın ya­yın­lan­ma­sı suç kap­sa­mın­da de­ğer­len­di­ri­le­mez. MGK’­nın Ana­ya­sa­’da yer al­ma­sı an­ti­de­mok­ra­tik bir du­rum. Kal­dı­rıl­ma­sı ge­re­kir. MGK’­da hü­kü­met yet­ki­li­le­rin bir kıs­mı ile as­ker­ler bir ara­ya ge­li­yor. Alı­nan ka­rar­lar­dan hü­kü­met yet­ki­li­le­ri­nin hep­si ha­ber­dar ol­maz. MGK top­lan­tı­la­rın­da giz­li ka­rar alı­nı­yor. Bu­ra­da esas olan MGK ka­rar­la­rı­nın ya­yın­lan­ma­sı de­ğil bu ka­ra­la­rın giz­li alın­ma­sı­dır. Hal­ktan giz­li ka­rar­la­rın alın­ma­sı fa­şi­zan re­jim­ler­de olur. Giz­li ola­rak fiş­le­me ya­pan­lar hak­kın­da suç du­yu­ru­sun­da bu­lu­nul­ma­lı. Fiş­le­me suç­tur. Bu ka­ra­rın alın­ma­sı ve açık­lan­ma­ma­sı­dır suç olan ama Tür­ki­ye­’de her şey ter­si­ne iş­li­yor.

Asıl fişleyenler araştırmalı

Emek­li Yar­gı­tay Baş­sav­cı­sı Re­şat Pe­tek: Özel­lik­le 2011 yı­lın­dan son­ra ya­pı­lan fiş­le­me­ler­le il­gi­li ya­yın­lar üze­ri­ne ya­pı­lan suç du­yu­ru­su­nu ba­sın öz­gür­lü­ğü açı­sın­dan doğ­ru bul­mu­yo­rum. Çün­kü ga­ze­te­ci kay­na­ğı­na ula­şır, ha­be­ri­ni ya­yın­lar. Bu­ra­da­ki dev­let sır­rı da MGK ka­rar­la­rı­nın giz­li­li­ği me­se­le­si. Bu ku­ru­lun za­bıt­la­rı­nı tu­tan ve bu ku­ru­la ka­tı­lan ki­şi­le­rin so­rum­lu­lu­ğu­nu ge­rek­ti­rir. Bu ko­nu so­ruş­tu­rul­ma­lı­dır ama tah­ki­kat bu­nu kim sız­dır­dı tah­ki­ka­tı ol­ma­ma­lı­dır.

Zi­ra si­ya­si ira­de­nin ‘in­san­lar di­nin­den, inan­cın­dan do­la­yı fiş­len­me­ye­ce­k’ de­di­ği ve bu­na pa­ra­lel si­ya­sal dü­zen­le­me­le­rin ya­pıl­dı­ğı dö­nem­de kim­dir dev­let için­de dev­let ro­lü­nü üst­le­nip in­san­la­rı ha­la fiş­le­yen­ler araş­tı­rıl­ma­lı­dır. Asıl bu­nun so­ruş­tu­rul­ma­sı la­zım. Çün­kü biz geç­miş­te TSK için­de­ki olu­şum­lar­la il­gi­li bun­la­rı kim sız­dır­dı so­ruş­tur­ma­sı ya­pıp da bu işi ya­pan­lar hak­kın­da ida­ri so­ruş­tur­ma yap­ma­yan as­ke­ri yet­ki­le­ri de eleş­tir­miş­tik.

Türkiye’de basın özgürlüğü diye bir şey yok

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto: DGM’lerin olduğu dönemde de bir meslektaşımız hakkında soruşturma açılmış ve arkadaşımıza 4 yıl ağır hapis cezası verilmişti. Daha sonra Yargıtay bu kararı bozmuştu. Şimdi ‘Devlet sırrı’ deniliyor ama evraklar bürokraside elden ele dolaşıyor. Böyle garip bir durum varken gazetecilere yayınladı diye soruşturma açılması kabul edilemez. Türkiye’de gazetecilerin her yazdığı tehlike altında. Maalesef yasalar da buna çok müsait. Artık şunu söyleyebiliriz; basın özgürlüğü açısından kaygı duymuyoruz çünkü; Türkiye’de basın özgürlüğü diye bir şey yok.

TGF: Börtü böcek haberciliği isteniyor

Tür­ki­ye Ga­ze­te­ci­ler Fe­de­ras­yo­nu (TGF) Ge­nel Baş­ka­nı Atil­la Ser­tel, Ta­raf Ga­ze­te­si ve Meh­met Ba­ran­su hak­kın­da suç du­yu­ru­su için “En yük­sek ma­kam­lar ara­cı­lı­ğıy­la ba­sın öz­gür­lü­ğü­ne ağır bir dar­be da­ha vu­rul­muş­tu­r” de­di.

Ser­tel, yap­tı­ğı ya­zı­lı açık­la­ma şun­la­rı söy­le­di: “Meh­met Ba­ran­su­’nun yap­tı­ğı ‘ba­vul ga­ze­te­ci­li­ği­’ni uy­gun bul­ma­sak da ka­mu­oyu­na yan­sı­yan id­di­alar ha­ber­ci­lik­tir. Baş­ba­kan­lık, MGK ve Mİ­T’­in bu ha­ber­ler hak­kın­da suç du­yu­ru­sun­da bu­lun­ma­sı ise tam an­la­mıy­la ba­sın öz­gür­lü­ğü­ne dar­be­dir. Bunun te­me­lin­de; ga­ze­te­ci­ler ara­sı­na ye­ni bir kor­ku da­ha sal­mak, ga­ze­te­ci­le­rin ve do­la­yı­sıy­la top­lu­mun ger­çek­le­ri öğ­ren­me­si­nin önü­ne geç­mek, bu­nun ye­ri­ne su­ya sa­bu­na do­kun­ma­yan bör­tü bö­cek ve ma­ga­zin­sel ha­ber­le­rin ya­pıl­ma­sı­nı is­te­mek var­dır.”

BUGÜN
<< Önceki Haber Bu davalar Türkiye'ye yakışmıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER