'Cadı avı'nın bu kadarına da pes!

Diyanet kadrosunda 33 yıl görev yapan vaiz N.İ., 17 Aralık sonrası başlatılan cadı avının mağdurlarından oldu. Vaizin meslekten atılması noktasında ihbarlar yapıldı. Ancak ihbarcılar, vaizi suçladıkları konuların hiçbirine şahit olmadı. N.İ.’ye yöneltilen suçlamaları bir cemaat, eşinden eşi de komşularından duydu.

'Cadı avı'nın bu kadarına da pes!

Diyanet İşleri Başkanlığı kadrosunda 33 yıl görev yapan vaiz N.İ. hakkında telefon ve e-posta ile ihbarlar yapıldı. Ardından ihbarcılar bulundu ancak hiçbirinin, N.İ’yi suçladıkları konuşmalara şahit olmadığı ortaya çıktı. Bir kişi iddiaları eşinden duyduğunu, eşi ise komşusundan duyduğunu söyledi. Eşinden duyan adam imama aktardı ve diğer kişilerle paylaştı. İhracı istenen N.İ, daha fazla dayanamayarak emekli oldu.

Emniyet, yargı, eğitim ve Diyanet camiasında devam eden cadı avı trajikomik bir hal aldı. Diyanet İşleri Bakanlığı’nda yaşanan fişleme bu kadar da olmaz dedirtti. İzmir merkez vaizi N.İ için, 150 camide aynı anda binlerce kişinin dinlediği vaazı ile bir STK’nın davetiyle katıldığı programda hükümeti eleştirdiği iddiasıyla 5 farklı isimle e-posta ve telefon ihbarları yapıldı. Bunun üzerine Diyanet’in müfettişi, haziran ayında soruşturma başlattı. Müftülüğe giden N.M. ve Y.K. isimli kişiler, vaizin Buca’da katıldığı bir toplantıda hükümet aleyhinde konuştuğunu söyleyerek şikâyetçi oldu. Toplantıya katılmadıklarını belirten iki şikâyetçi, konuşmayı dinleyenleri bulup müftülüğe getireceklerini söyledi. Bir hafta sonra müftülüğe giden aynı kişiler, davet ettikleri vatandaşların mahkemelerle uğraşmak istemedikleri için gelmediğini öne sürdü ve vaizle ilgili iddiaların kaynağına ilişkin H.T. isimli kişi ile Kozağaç Camii İmam Hatibi Y.A.’nın ismini verdi. Müfettişe ifade veren imam Y.A., vaizin bir düğün salonunda konuşma yaptığını, yaşananları cemaatten N.M., Y.K. ve H.T.’den duyduğunu söyledi. Daha sonra müfettiş, H.T.’yi dinledi. Eşinin 2 ay önce ameliyat olduğu için söz konusu toplantıya gitmediğini anlatan H.T., programa katılan üç kadın komşusunun yaşananları gelip eşine anlattığını, kendisinin de bu bilgiyi cami cemaatiyle paylaştığını ifade etti.

Karabağlar’daki diğer toplantıyla ilgili de müftülüğü arayan P.Z. şikâyetçi oldu. Diğerleri gibi P.Z. de vaizin konuşmasını G.İ.’den duyarak şikâyetçi olduğunu anlattı. N.İ. ile ilgili soruşturmaya konu olan diğer konu ise 150 camide aynı anda dinlenen vaazı oldu. 20 Şubat 2014’teki vaazında N.İ.’nin “Devletin milletine güvenmediği, milletin de devletine güvenmediği bugünlerin düzelmesi lazım, karşılıklı güvenin tekrar kazanılması lazım.” dediği ileri sürüldü. Müfettiş, N.İ. hakkında bilgi toplamak için onlarca kişiyle konuştu. İhbarcılar, A.Ö. ve F.A. arandı. F.A.’nın sahte adres kullandığı anlaşıldı. A.Ö. ise vaizin çoğu zaman bir anlam veremediği üstü kapalı cümleler kurduğunu söyledi. Başmüfettiş, vaaz sırasında camide bulunan müftülük personelinin de ifadelerine başvurdu. Müezzin M.E.A., vaizin konuşmasını imam odasında bulunduğu için dinleyemediğini, kürsüde Bediüzzaman Said Nursi’nin eserlerinden örnekler verdiğini belirtti. İzmir Müftü Yardımcısı M.G. de, vaiz N.İ.’nin iki kez vaazını dinlediğini, konuşmalarında dikkati mucip bir konuya değinmediğini aktardı.

Hakkındaki soruşturmaya ilişkin savunmasında N.İ., vaazında ve düğün salonunda yaptığı konuşmalarda hükümet-cemaat arası ilişkilere ve siyasi içerikli konulara değinmediğini, iddiaların mesnetsiz olduğunu söyledi. Başmüfettiş, buna rağmen N.İ.’nin Diyanet’teki işine son verilmesinin uygun olacağı yönünde rapor yazdı. İzmir Valiliği İl Disiplin Kurulu ise, Vali Mustafa Toprak’ın oluruyla N.İ. hakkında kıdem durdurma ve maaş kesme cezası verdi. Disiplin Kurulu kararında yer alan raportör görüşünde ifadeleri alınanlarınların vaaz sırasında siyasi içerikli konuşma yapıldığını üçüncü şahıslar aracılığıyla öğrendiği vurgulandı. Hukuk İşleri Müdürü Sinan Akdoğan da, “İsnat edilen suç tanık ifadeleri ile ispatlanamadığından sübut bulmadığı kanaatiyle çoğunluk kararına katılmıyorum.” diyerek kurul kararına şerh koydu. Teşkilatta son dönemde yaşadıklarına içerleyen N.İ., 27 Ekim 2014 tarihinde dilekçe vererek emekliye ayrıldı. ZAMAN
<< Önceki Haber 'Cadı avı'nın bu kadarına da pes! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER